Donald Trump atacă Fed și lovește bancnota verde. Euro, la peste 1,15 dolari

Dolarul și obligațiunile de Trezorerie ale SUA au scăzut marți, după ce președintele american Donald Trump a criticat majorările de dobânzi aplicate de Fed.

Astfel, bancnota verde s-a depreciat a patra zi consecutive față de euro, care a depășit pragul psihologic de 1,15 dolari.

Aceasta, în contextual în care Trump s-a plans că „Jerome Powell nu s-a dovedit a fi un președinte Fed cu bani ieftini”.

În cursul acestei săptămâni, va avea loc o întâlnire a bancherilor centrali din principalele țări ale lumii, unde vor fi analizate problemele economiei americane și nu numai.

Comentariile lui Trump privind politica Rezervelor Federale (Fed) vin într-un moment în care dobânzile americane sunt în creștere, contribuind la volatilitatea globală, cu o notă specială pentru piețele emergente. În același timp, investitorii se confruntă cu războiul comercial în creștere, provocat de taxele la importuri anunțate de SUA în relația cu China, dar și cu Uniunea Europeană.

Jean-Calude Juncker, președintele Comisiei Europene, a avut recent o discuție cu Donald Trump, în care a încercat să tempereze elanul șefului de la Casa Alba, în contextual acestui război commercial.

„Începând cu ziua de azi, independența Fed este garantată, dar Trump are capacitatea de a-și face propriile numiri la bordul Fed”, a declarat Bob Parker, membru al Comitetului de investiții al Quilvest Wealth Management, citat de Bloomberg.com.

„Dacă independența Fed va deveni amenințată, veți vedea o reacție a pieței obligațiunilor”, a mai spus Parker.

În Asia, indicele Shanghai Composite al stocurilor a înregistrat o puternică revenire în decurs de peste o săptămână, fondurile de stat fiind considerate stocuri bune pentru a stabiliza piața. Banca centrală a Chinei a consolidat rata de referință a yuanului pentru a patra zi.

La rândul său, lira Turciei și-a prelungit declinul până la a treia zi; piețele țării sunt închise pentru cea mai mare parte a acestei săptămâni.

Metalele industriale și prețioase și-au regrupat forțele, conduse de zinc, nichel și argint. Piețele și monedele emergente au avansat.

Articolul precedentConducta de preluarea a gazelor din Marea Neagră costă Transgaz 360 milioane euro
Articolul următorRomânul, mare băutor de sucuri. Vânzări și profituri în ascensiune spectaculoasă

Comments are closed.