Parchetul Rusiei a ordonat vineri un „control strict” al firmelor străine care și-au anunţat suspendarea activităţii, ca urmare a invadării Ucrainei de către armata Kremlinului.

Procurorii au misiunea să stabilească dacă s-au respectat condiţiile din contractele de muncă, plăţii salariilor, precum și dacă au fost îndeplinite „obligaţiile contractuale faţă de contractanţi şi faţă de Federaţia Rusă”, a anunţat procurorul general într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că va fi „reprimată cu fermitate” orice tentativă a companiilor străine de a părăsi Rusia fără a-și respecta, în mod unilateral, obligațiile. De asemenea, firmele care-și declară în mod „fictiv sau premeditat” intrarea în faliment vor fi urmărite penal.

În urma invaziei ruse în Ucraina, numeroase companii străine – printre care Coca-Cola, H&M, McDonald’s, Ikea, Shell sau BP – au anunţat că îşi suspendă sau opresc activităţile în Rusia.

Fără a pronunţa cuvântul „naţionalizare”, preşedintele Putin s-a declarat în favoarea numirii unor administratori „externi” în fruntea companiilor străine care părăsesc Rusia, „pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze”.

Sute de mii de locuri de muncă sunt ameninţate, în timp ce sancţiunile occidentale care lovesc sistemul financiar şi industria riscă să arunce Rusia într-o criză economică profundă. Ele au provocat deja o cădere a rublei şi o accelerare suplimentară a inflaţiei, aminteşte AFP, citată de Agepres.

Articolul precedentPremierul Viktor Orban nu crede că Uniunea Europeană va sancționa importurile de gaz și petrol din Rusia
Articolul următorAmenzi de peste 1 milion de lei pentru benzinăriile care au umflat prețurile