Pronosticul JP Morgan pentru prețul barilului de țiței în 2019

Gigantul financiar JP Morgan și-a redus estimarea în privința prețului unui baril de petrol, prognozând că prețul țițeiului Brent va fi, în medie, de 73 de dolari pe baril în 2019, în scădere față de prognoza anterioară a băncii de investiții, de 83,50 de dolari pe baril.

Scott Darling, șeful pe petrol și gaze pe regiunea Asia-Pacific în cadrul JP Morgan, a declarat pentru CNBC că banca de investiții și-a revizuit recent perspectivele, parțial datorită accelerării producției nord-americane în cea de-a doua jumătate a anului viitor. JP Morgan se așteaptă ca prețul țițeiului Brent (cel tranzacționat la Londra), să ajungă la 64 USD în 2020.

În sesiunea de joi, barilul de țiței Brent costa 62,52 de dolari în timp ce WTI-ul (West Texas Intermediate, tranzacționat în Statele Unite), se tranzacționa la 53,85 de dolari pe baril.

În afară de cele de mai sus, și dinamica cererii va fi un factor de luat în calcul, în special după ce Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) a convenit să crească producția la jumătatea acestui an, a afirmat el.

Participanții la piață sunt acum axați pe următoarea întâlnire a cartelului, din 6 decembrie. Darling a spus că OPEC ar trebui să reducă producția zilnică de petrol cu ​​1,2 milioane de barili pentru întreg anul viitor pentru a echilibra piața petrolului.

Graficul zilnic al țițeiului WTI, sursa: Admiral Markets MetaTrader WebTrader

Prețurile barilului de țiței, fie el Brent sau WTI, au înregistrat o creștere aproape de maximele multianuale, în luna octombrie, din cauza deciziei lui Trump de a reimpune sancțiuni asupra exporturilor iraniene de petrol.

Însă, de atunci, cotațiile au scăzut cu peste 30%, ca urmare a temerilor din piață că oferta va depăși cererea din piață anul viitor.

„Politica Statelor Unite a jucat un rol important, dar dinamica din piață a fost în continuare determinată de raportul dintre cerere și ofertă”, a completat Darling.

Comentariile sale au venit după ce președintele Donald Trump a apreciat, miercuri, Arabia Saudită, mulțumindu-i regatului pentru că a contribuit la eliminarea unei creșteri a prețurilor, chiar și pe fondul criticilor bipartizane pentru sprijinul acordat Riad-ului în urma uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Administrația Trump s-a bazat pe creșterea producției din partea Arabiei Saudite și de a convinge și alți producători să pompeze mai mult petrol pentru a compensa impactul politicii sale asupra Iranului.

Articolul precedentTesla reduce prețurile mașinilor în China pentru a absorbi tarifele vamale
Articolul următorROBOR la 3 luni stagnează la 3,24%

Comments are closed.