Vești bune de la Bruxelles! Comisia Europeană a aprobat proiectul de infrastructură rutieră „Varianta de ocolire Bacău”. Anunțul a fost făcut luni de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, care a subliniat că ”guvernul liberal nu uită de nevoile Moldovei”. Valoarea proiectului, care presupune construirea primei porțiuni de autostradă pentru zona Moldovei, se ridică la aproape 969 de milioane de lei, potrivit realitatea.net

”Proiectul a fost transmis de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor împreună cu CNAIR, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, la data de 22 noiembrie 2019.

La 22 noiembrie 2019, România a prezentat Comisiei o cerere pentru un proiect major care prevede o contribuţie din partea Fondului de coeziune pentru „Construcţia variantei de ocolire Bacău”, selectat de către autoritatea de management pentru axa prioritară 1, „Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T si a metroului” din cadrul programului operaţional „Infrastructura Mare”.

România a furnizat Comisiei toate informaţiile necesare, inclusiv cele referitoare la aspectele de mediu. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanţării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier şi 7 intersecţii. La finalizarea implementării, varianta de ocolire Bacău va conduce la realizarea unor economii semnificative de timp, prin reducerea timpului de călătorie pentru automobile şi pentru autovehiculele grele”, a transmis ministrul Transporturilor.

Valoarea totală a proiectului este de 968,781 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este 811,102 milioane de lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 689,437 milioane de lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 121,665 milioane de lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului).

Bode a precizat că PSD a transmis C.E., anul trecut, documentaţii incomplete, fără planuri de management de mediu, pentru mai multe obiective de infrastructură.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentLudovic Orban, în vizită oficială la Paris: Am deschis o nouă pagină în parteneriatul strategic
Articolul următorGermania se pregătește să anunțe estimări ceva mai optimiste asupra scăderii economiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau