Proiectul de lege care ar înăspri pedepsele pentru evaziune fiscală este la un pas de a fi respins în Camera Deputaților, for decizional, după ce a fost adoptat de Senat.

Deși documentul a fost adoptat de senatori, ajuns în comisiile din Camera Deputaților a primit raport de respingere, potrivit avocatnet.ro.

Conform proiectului de legeevazioniștii n-ar mai fi putut să scape doar cu amendă penală pentru faptele de evaziune fiscală de la articolele 8 și 9 din Legea evaziunii (nr. 241/2005), așa cum prevăd modificările aflate in vigoare, introduse în 2021.

Prin eliminarea acestor facilități, s-ar elimina plafoanele de maximum 100.000 de euro, pentru care se poate aplica doar pedeapsa cu amenda, și de maximum 50.000 de euro, pentru care se aplică doar amenda penală, articolul 10 alineatul 1 din Legea 241/2005 urmând să prevadă că, „În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate”.

Așadar, la acoperirea integrală a prejudiciului, majorat cu 20%, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, persoanei care a comis o faptă de evaziune fiscală prevăzută de articolele 8 sau 9 din Legea nr. 241/2005 doari s-ar reduce la jumătate limitele de pedeapsă cu închisoarea, care sunt fie de la trei la zece ani, fie de la cinci la 15 ani.

În reglementarea actuală, articolul 10 alineatul 1 prevede că, „În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”.

Propunerea legislativă, după cum indică inițiatorii ei, are menirea de a descuraja evaziunea fiscală care, prin forma modificată în 2021 a legii, este, de fapt, încurajată, fapta rămânând nepedepsită în condițiile achitării prejudiciului.

Reamintim că, la momentul intrării în vigoare a modificărilor din 2021, acestea au fost criticate atât de specialiști, cât și de către autorități.

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Articolul precedentANRE, primele sancțiuni pentru RECHINII din energie – Cu cât au fost taxate 7 companii pentru întârzierea facturilor românilor
Articolul următorBitcoin a scăzut miercuri la 16.521,60 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din noiembrie 2020