Prognoze: Goldman Sachs anticipează nori de furtună, urmați de scădere economică

Deficitul bugetar al Statelor Unite și rata șomajului se îndreaptă în direcții opuse – ceva ce nu s-a întâmplat niciodată în perioada de după cel de-al doilea război mondial și ar putea provoca un salt semnificativ al ratelor dobânzilor la dolar

Goldman Sachs proiectează, spre exemplu, că nivelul dobânzilor obligațiunilor la 10 ani ale SUA ar putea ajunge la 3,6% anul viitor, ca urmare a acestor divergențe.

Creșterea deficitului se datorează recentei implementări a unei serii de stimulente fiscale din partea Congresului Statelor Unite, la propunerile lui președintelui Trump, incluzând o reducere a impozitelor în valoare de 1,5 mii de miliarde de dolari aprobată în decembrie 2017 și un proiect de lege ce prevede cheltuieli de 1,3 mii de miliarde de dolari, menit să mențină funcționarea guvernului până la sfârșitul anului fiscal.

În mod normal, astfel de inițiative fiscale au loc în primele etape ale unei redresări economice. Însă, economia SUA se află în al optulea an de expansiune după criza economico-financiară survenită în perioada 2007-2008.

Rata șomajului este acum la un nivel de 3,9%, în scădere, în timp ce deficitul bugetar a fost de 668 miliarde dolari în 2017 și se așteaptă, potrivit Biroului Bugetului Congresului, să ajungă la un nivel de peste o mie de miliarde de dolari până în 2020. Acest fenomen-sincron este extrem de neobișnuit pentru economia Statelor Unite, potrivit economiștilor Goldman Sachs.

Pentru a putea face față creșterii datoriei publice, SUA vor trebui să emită mai multe obligațiuni într-o perioadă în care Federal Reserve (banca centrală a SUA) se află într-o fază ridicărilor de dobânzi pentru dolar și în care nu mai este un cumpărător al acestor titluri ca urmare a faptului ca a și-a încetat deja politica de injecții de lichiditate în piață.

Atât timp cât oferta va fi în creștere și vor fi, concomitent, mai puțini cumpărători în piață, va însemna că Trezoreria SUA va trebui să plătească investitorilor o dobândă mai mare pentru ca aceștia sa fie interesați de a cumpăra obligațiunile pe care SUA le vor emite, finanțând astfel deficitul bugetar.

Analiștii Goldman Sachs preconizează în mod special că obligațiunile cu scadență la 10 ani ale SUA vor ajunge să genereze o dobândă de 3,6% până la sfârșitul anului 2019, de la un nivel de aproximativ 3% în prezent, acel nivel putând deveni o frână puternică în calea creșterii economice.

Articolul precedentVanzările auto noi au furat startul în 2018, dar depășirea mașinilor second hand de import râmăne un vis
Articolul următorPiața de capital din China începe să se extindă la nivel global

Comments are closed.