Prognoză sumbră despre cursul valutar. La cât ajunge euro în 2019

Analiștii financiari estimează că leul se va devaloriza în următoarele 12 luni, în raport cu moneda europeană: cursul valutar ar putea ajunge la 4,74 lei/euro, potrivit unui studiu al CFA România.

Potrivit Indicatorului CFA România de Încredere Macroeconomică, peste 83% dintre respondenți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.

Analiștii financiari interogați de CFA se așteaptă la o majorare semnificativă a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61%, și respectiv peste 64%, dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.

Astfel rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, mult peste valoarea actuală de 3,02%.

Ca urmare, având în vedere rată anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative.

În luna noiembrie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 4,1 puncte până la valoarea de 44,3 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioară cu 7,0 puncte, până la valoarea de 55,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 4,1 puncte).

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,23%.

Articolul precedent„Cel mai bizar decembrie” din istoria burselor. Alertă pentru 2019
Articolul următorSchimbare importantă de la 1 ianuarie. Cont unic pentru plata amenzilor