Consiliul Concurenței a lansat o investigație cu privire la o posibilă înțelegere între principalii actori de pe piață, Holcim România, CHR Ciment (fosta Lafarge) și Heidelbergcement România, pentru împărțirea pieței producției și comercializării cimentului, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010, a anunțat miercuri autoritatea.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a anunțat miercuri, că a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile companiilor investigate, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie.

Dacă vor fi găsite vinovate, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Lafarge (actuala CRH Ciment), Carpatcement si Holcim au fost amendate cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2005. Cu exceptia Carpatcement, celelate doua companii s-au conformat si si-au achitat amenda fara sa depuna contestatii in instanta. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în data de 7 martie 2007 ca societatea Carpatcement să nu plăteasca amenda de aproape noua milioane de euro pe care Consiliul Concurenței i-a aplicat-o în luna mai a anului 2005.

 

Articolul precedentLegea contra spălării banilor: Toate tranzacțiile cash mai mari 10.000 euro vor fi raportate
Articolul următorO treime din firme au fost ”călcate” de fisc, puține au scăpat de sancțiuni și doar cu asistență externă

Comments are closed.