Procuratura investighează transferurile bancare ale ex-CEO-ului Volkswagen

Procurorii germani au declarat, luni, că investighează dacă fostul director executiv al Volkswagen, Martin Winterkorn, și-a mutat o parte din activele sale din Germania, în urma unei anchete asupra rolului său în manipularea testelor anti-poluare.

Winterkorn era șeful grupului VW în septembrie 2015, când autoritățile de reglementare din Statele Unite au descoperit înșelăciunea făcută de producătorul auto și a demisionat la doar câteva zile după ce a izbucnit scandalul. Procurorii din Germania și Statele Unite investighează în prezent dacă directorii de vârf ai Volkswagen au avut la cunoștință ce s-a întâmplat și dacă ar fi putut împiedica fenomenul.

„Circumstanțele legate de posibilele transferuri ale averii pot juca un rol în examinarea întrebării dacă învinuitul Winterkorn știa despre manipulările de emisii ale motoarelor Diesel și ar putea reacționa într-un fel”, conform unei declarații a procuraturii din orașul german Braunschweig, conform Reuters.

Felix Doerr, un avocat care îl reprezintă pe Winterkorn, nu a răspuns cererilor de a comenta aceste aspecte. Anterior, Winterkorn a negat faptul că ar fi avut cunoștințe avansate despre frauda privind emisiile sau că nu și-ar fi îndeplinit obligația de a informa investitorii în timp util.

Bild am Sonntag a raportat că transferurile în valoare de 7 milioane de euro au fost efectuate pe 31 ianuarie 2017 de la o bancă din Nürnberg către un birou de auditori din München. Aproximativ 3,4 milioane de euro au ajuns la banca Vontobel din Elveția, se mai arată în ziar.

Procuratura din Braunschweig a declarat că nu îl investighează pe Winterkorn pentru evaziune fiscală, dar că a transmis unele constatări către autoritățile fiscale.

Bank Vontobel a declarat, luni, că respectă toate legile și regulamentele și nu comentează pe spețe ce țin de clienții sau conturile individuale. Autoritatea de reglementare a piețelor financiare elvețiene a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Procurorii investighează dacă nu cumva Winterkorn a încercat să transfere bani într-un loc sigur înainte de o eventuală urmărire penală, a mai specificat publicația Bild am Sonntag.

Acțiunile Volkswagen, cotate pe bursa de la Frankfurt, au închis sesiunea de tranzacționare de luni în creștere ușoară, cu 0,2%, la 151,46 de euro.

Articolul precedentConfederația Patronală Concordia: România, în pericol de deficit bugetar excesiv
Articolul următorNokia primește un contract de 3,5 miliarde de dolari pentru rețeaua 5G din SUA a T-Mobile

Comments are closed.