Vezi ce serviciu inedit a inventat Amazon pentru angajații demotivați

Amazon are o soluție pentru angajații care nu mai doresc să lucreze acolo: îi plătește ca să plece. Și nu cu puțin: sunt în joc pănă la 5.000 de dolari.

O dată pe an, compania se oferă să plătească angajaților cu normă întreagă din anumite centre ale companiei până la 5.000 de dolari pentru a-și părăsi job-urile. Angajații devin eligibili pentru acest program după un an de serviciu, dar există și un preț de plătit: cei care acceptă oferta nu vor mai putea lucra niciodată în cadrul Amazon.

„Ceea ce ne interesează este ca cei care lucrează la Amazon chiar să-și dorească să fie aici”, a declarat Melanie Etches, purtătorul de cuvânt al Amazon. „Pe termen lung, a lucra undeva unde nu vrei să fii nu este o stare sănătoasă nici pentru angajații noștri și nici pentru companie”, a completat Etches.

Compania oferă 2 000 de dolari angajaților care au lucrat în cadrul companiei timp de un an, oferta crescând cu 1.000 de dolari pentru fiecare an suplimentar de vechime, cu un maxim de 5.000 de dolari.

Acest program, care se numește „Pay to Quit” (Plată pentru demisie), a fost creat pentru prima dată de către comerciantul online de pantofi Zappos, pe care Amazon l-a cumpărat în 2009.

Amazon susține că nu dorește ca angajații să accepte oferta. De fapt, în titlul respectivului memo se menționează „Vă rugăm să nu acceptați această ofertă”, potrivit fondatorului și CEO-ului Amazon, Jeff Bezos.

„Scopul principal este acela de a încuraja oamenii să stea un moment și să se gândească la ceea ce își doresc cu adevărat”, a scris Bezos într-o scrisoare către acționari în 2014. Și, potrivit Amazon, foarte puțini oameni au acceptat oferta, restul rămânând mai departe în organizație și simțindu-se mai integrați decât înainte.

Pe de altă parte, lucrătorii neintegrați prezintă o probabilitate mai mare de a accepta oferta, acest tip de angajați ajungând, în final, să coste organizația o sumă substanțială de bani. Potrivit unui sondaj Gallup, un angajat demotivat din rațiuni incontrolabile de către angajator, cineva care este nefericit și neproductiv la locul de muncă, costă suplimentar organizația 3.400 dolari pentru fiecare salariu de 10.000 de dolari pe an, adică 34%. Asta înseamnă că o persoană neintegrată, care realizează o producție de 70.000 dolari brut, ajunge să coste organizația respectivă 23.800 dolari pe an. Adică, să nu isi mai acopere nici salariul.

Prin această ofertă, Amazon se asigură că personalul ce rămâne în organizație va fi unul activ și chiar dacă, acel bonus oferit pentru acele demisii conduce la un cost suplimentar pe termen scurt, avantajele acestui program se vor vedea pe termen mediu și lung.

Articolul precedentAutostrăzi și spitale pe hârtie. Resuscitarea conceptului PPP de verificat în 8 luni
Articolul următorMii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producție sau delistate

Comments are closed.