foto: Luke Sharrett/Bloomberg

Acţionarii Noble Energy au aprobat vineri tranzacţia prin care gigantul Chevron cumpără compania, marcând astfel una dintre cele mai mari tranzacții ale anului. Este, de asemenea, și prima preluare semnificativă în sectorul exploatării și producției petroliere, una dintre ramurile economice cel mai sever afectate de criza de consum, potrivit Bloomberg.

Tranzacţia s-a făcut strict prin schimb de acţiuni, la o valoare de 4,2 miliarde de dolari plus datorii de opt miliarde de dolari. În iulie, când Chevron a făcut prima ofertă concretă de preluare integrală, valoarea de piață a producătorul de gaze şi petrol texan era estimată la circa 5 miliarde de dolari, ceea ce însemnă că în două luni pierderea s-a majorat cu aproape un miliard.

Pentru Noble, achiziția reprezintă o portiță de salvare într-un context în care mulți competitori se străduiesc să supraviețuiască crizei generate de prăbușirea cererii de carburanți și a contațiilor. De cealaltă parte, Chevron își asigură o prezență masivă pe segmentul exploatării marine în Mediterana de est, unde Noble Energy este principalul partener al consorţiului care deține zăcământul de gaze naturale Leviathan din largul apelor teritoriale ale Israelului, estimat la peste 620 de miliarde de mc.

Pe de altă parte, Chevron își consolidează și exploatarea pe teritoriu american a gazelor de șist. Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul trei din 2020.

Citește și: Vânătorii de falimente sunt cu ochii pe Europa, urmează o toamnă fierbinte

Articolul precedentNumărul înmatriculărilor de mașini noi a scăzut dramatic în România
Articolul următorCreditarea și-ar putea reveni în 2021, daca beneficiază de măsuri de sprijin