După majorări uriașe de prețuri, în special pentru energie electrică și gaze naturale, Comisia Europeană a redus prognoza de creștere a economiei românești în acest an. Instituția avertizează că inflația se va accentua, iar prețurile alimentelor vor exploda în perioada următoare.

Conform previziunilor economice de iarnă, publicate de Comisia Europeană, creșterea economică a României în 2022 ar urma să fie de 4,2%, în scădere cu aproape un punct procentual față de previziunea din toamnă de 5,1%.

Potrivit Executivului comunitar, consumul privat ar urma să îşi revină în a doua jumătate a anului, după relaxarea restricțiilor COVID, iar ca urmare inflația ar urma să se tempereze.

Chiar și așa, CE şi-a majorat semnificativ prognoza de inflație pentru acest an în cazul României, de la 4% cât estima în noiembrie, până la 5,3% conform estimărilor de iarnă, după ce în 2021 rata medie a inflației în România a fost de 4,1%.

Ca efect în lanț al majorării prețurilor energiei, vor continua să se scumpească alimentele, bunurile şi serviciile, iar „o dinamică mai puternică a salariilor decât se preconizează în prezent reprezintă un risc în sus la adresa prognozei de inflaţie”, se arată în documentul publicat joi de Comisia Europeană.

Puseul infla’ionist ar urma să se tempereze în 2023, când previziunile Comisiei indică pentru România o rată medie anuală a inflaţiei de 2,5%.

Articolul precedentBăncile europene, avertizate asupra posibilelor consecințe grave ale războiului dintre Rusia și Ucraina
Articolul următorSURSE: Virgil Popescu, somat de premierul Ciucă să vină rapid cu noi soluții pentru criza facturilor