Prețurile la pompă ar putea exploda din nou. Potrivit unor surse, Ministerul de Finanțe ia în calcul să majoreze cu 14% redevențele pentru exploatarea resurselor naturale, precum petrolul sau gazele. O astfel de majorare s-ar traduce în noi scumpiri la pompă, în condițiile în care prețurile au început deja să crească, ca urmare a evoluției prețului petrolului pe bursele internaționale.

Pe lângă majorarea redevenței pentru exploatarea resurselor naturale, este posibil ca guvernul să renunțe și la compensarea de 50 de bani pe litru de carburant, ceea ce ar amplifica efectul scumpirii, potrivit Realitatea Plus.

Taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier urmează a fi indexate anual cu rata inflaţiei aferente anului anterior plăţii acestora, conform unui proiect de Ordonanţă de Guvern publicat, marţi seara, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Nivelul redevențelor petroliere, care n-a mai fost modificat de 19 ani, nu va putea fi indexat decât cu acordul titluarii acordurilor petroliere și în urma negocierilor.

În prezent, redevențele petroliere pentru extracția de petrol, cuprinse între 3,5% și 13,5%, potrivit economedia.

În aceste condiții, benzina şi motorina s-ar putea scumpi în perioada următoare până la 9 lei pe litru, spun specialiştii din domeniu.

„E o mişcare firească să pasezi taxa consumatorului şi asta se poate întampla pentru că în România, în ciuda creşterii de preţuri şi cererea a crescut. Cu alte cuvinte, consumatorii sunt dispuşi să platească un preţ mai mare pentru acest produs, ca atare eu actor în piaţă am tendinţa de a crește preţurile”, a declarat Corina Murafa, expert în energie.

Vineri, 6 octombrie, la o stație de carburanți din București un plin de benzină (50 de litri) costa aproximativ 360 de lei, iar unul de motorină aproximativ 395 de lei.

Articolul precedentO universitate din România a interzis total plățile în numerar. Studenții nu mai pot plăti cu bani cash nici măcar la cantină
Articolul următorANAF dă gratis imobile confiscate. Ce condiții le pune viitorilor proprietari?