Războiul din Ucraina va determina o scumpire semnificativă a laptelui, avertizează analiști economici consultați de Financial Times. Cauza principală este blocarea alimentării cu îngrășăminte și hrană pentru animale, ca urmare a conflictului din regiune.

Cei mai mari 5 exportatori de lapte ai lumii aveau probleme înainte de războiul din Ucraina, iar distrugerile din zonă, precum și sancțiunile impuse Rusiei au adâncit criza, în condiţiile în care cele 2 state sunt export­a­tori majori de îngrăşăminte şi grâu.

Compania neozeelandeză Fonterra, cel mai mare exportator de produse lactate din lume, anticipează că scumpirile vor continua, informează Mediafax.

Consumatorii se vor confrunta probabil cu creşteri dramatice de preţuri, avertizează Michael Harvey, analist la Rabobank.

Noua Zeelandă şi UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte.

Războiul din Ucraina generează în acelaşi timp penurii de alimente în ţările arabe, unde cerealele şi uleiul vegetal din Ucraina şi Rusia sunt cruciale în diete, iscând temeri privind securitatea alimentară şi stabilitatea politică.

Articolul precedentDezbatere extraordinară – Care este impactul asupra economiei mondiale după criza cauzată de coronavirus și de războiul din Ucraina
Articolul următorRatele bancare, o povară tot mai grea. ROBOR crește semnificativ de la o săptămână la alta