Prețul petrolului a crescut semnificativ luni, după cele două atacuri efectuate sâmbătă asupra infrastructurii saudite, notează BBC.

Prețul petrolului Brent a sărit cu 20%, la peste 71 de dolari pentru un baril, o creștere record pentru ultimii trei ani.

Creșterea a fost temperată ulterior de anunțul președintelui Donald Trump, care a autorizat utilizarea rezervelor de petrol ale SUA.

În prezent petrolul Brent este tranzacționat la un preț de 66.28dolari  pentru un baril, o creștere de aproximativ 10%.

Creșterile de prețuri erau așteptate după atacurile cu drone care au vizat sâmbătă infrastructura petrolieră saudită.

Atacul, revendicat de rebelii Houthi, din Yemen, „a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais”.

Potrivit estimărilor, atacurile au scos de pe piață în jur de 5% din livrările de petrol ale lumii. Este neclar când va reuși Arabia Saudită să reia livrările la un nivel normal. Totuși, oficialii de la Ryadh au spus că exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat.

SUA au respins revendicările rebelilor Houthi și au acuzat în mod direct Iranul pentru organizarea atcurilor.

„Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale”, a spus secretarul de Stat Mike Pompeo pe Twitter. „Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Articolul precedentTrump a aprobat utilizarea rezervelor de petrol ale SUA
Articolul următorConstrucțiile au accelerat cu 41 % în iulie 2019