Cererea slabă de gaze naturale din partea producătorilor de energie electrică și a industriei a dus la o scădere accentuată a prețurilor în ultimele săptămâni în Europa, iar pe perioada verii există posibilitatea ca acestea să fie, pentru scurt timp, negative. Asta ar însemna că producătorii ar da bani pentru a le fi preluate cantitățile de gaze naturale.

Cererea slabă de gaze naturale din partea producătorilor de energie electrică și a industriei a dus la o scădere accentuată a prețurilor la gazele naturale în ultimele săptămâni în Europa, iar traderii și oficialii din industrie nu exclud posibilitatea să se înregistreze o perioadă de prețuri negative ale gazelor pe piețele spot, în această vară, arată o analiză Bloomberg, citată de Economica.

Este vorba de cea mai lungă serie de ieftiniri săptămânale din ultimii șase ani și, chiar dacă este puțin probabil ca prețul de referință să coboare sub zero, unele piețe regionale pentru ziua următoare din Europa ar putea înregistra prețuri negative pentru scurt timp în această vară, dacă cererea rămâne slabă și dacă producția de energie din surse regenerabile se menține la un nivel ridicat, au declarat pentru Bloomberg comercianți și oficiali din industrie la târgul de energie E-World din Essen, Germania.

În prezent, stocurile de gaze sunt confortabile pentru această perioadă a anului. La data de 24 mai, depozitele de gaze naturale din UE erau pline în proporție de 66,71%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest grad de umplere a depozitelor este cel mai ridicat pentru această perioadă a anului din ultimul deceniu, cel puțin. Iar Europa și-ar putea umple stocurile încă din luna septembrie, cu mult înainte de iarnă, au declarat analiștii pentru Bloomberg.

Prețurile ar putea totuți să nu coboare sub un anumit prag, deoarece producția de energie electrică din carbune ar putea fi înlocuită de cea pe gaze, au anunțat cei de la Goldman Sachs.

Și ministrul român al Energiei a afirmat, recent, că preţul gazelor naturale ar trebui să fie mai mic de 31 de bani dacă se constată că întreaga cantitate pentru populaţie a fost acoperită din producţia internă, iarna trecută.

La nivelul gazelor naturale, şi aici trebuie să ne uităm, să vedem dacă întreaga cantitate de gaze naturale pentru populaţie în această iarnă, care a trecut, a fost acoperită din producţia internă, la acel preţ de 150 lei pe MW pentru că, dacă a fost acoperită întreaga cantitate, atunci este evident că preţul nu poate fi de 31 de bani, ar trebui să fie mai jos. Am văzut că au venit facturi de recalculare a preţului, facturi de stornare„, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, nu au avut loc discuţii la nivelul Guvernului cu privire la modificarea acestor plafoane, însă trebuie purtate discuţii cu privire la scăderea plafonului de 1.300 lei pe MW de decont.

Articolul precedentSchimbare importantă anunțată de ENEL. Clauze modificate pentru milioane de clienți
Articolul următorGuvernul, un pas înapoi în criza din Învățământ. Marius Budăi, mandat să discute concret majorările salariale