Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind contractele de internship

Firmele și instituțiile publice vor putea încheia contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore zilnic.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni proiectul de lege care reglementează acest nou tip de contract de muncă. Noua lege interzice efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

Noua lege fusese aprobată de Parlament luna trecută.  Proiectul de lege a fost elaborat anul trecut de Guvern în urma consultărilor cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze programele de tip internship și relația dintre interni și organizația-gazdă, printr-un nou tip de contract, cel de internship, scrie Profit.ro.

Noua lege va fi aplicată de anul viitor Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați angajați cu contracte de muncă, organizația gazdă poate încheia, în mod simultan, contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați. Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizație lunară de internship, din partea organizației gazdă. Indemnizația de internship va fi egală cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată. Durata timpului de muncă pentru unintern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai multde 6 ore pe zi.

Primul ministru, Viorica Dăncilă, a participat, luni, la deschiderea Programului Oficial de Internship al Guvernului ediția 2018, afirmând că cei care au candidat au fost aleși ”în urma unei selecţii riguroase şi a unei competiţii strânse, 200 de locuri şi 3.000 de candidaţi care au depus aplicaţii online”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Dăncilă a precizat că prin acest program au fost atrași absolvenţi și studenţi din 45 de universităţi din ţară şi din străinătate, din Marea Britanie, Franţa, Italia şi China.

Articolul precedentCreșterea deficitului de cont cu 3,08 mld euro, în cinci luni, se îndreaptă spre fatidicul 4% din PIB
Articolul următorBanca Centrală Europeană (BCE) caută candidat pentru postul de preşedinte al Consiliului de supraveghere

Comments are closed.