Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti atrage atenţia că România are nevoie de educaţie financiară pentru că altfel vor exista probleme. Studiile ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, iar acest „analfabetism economic” poate avea efecte devastatoare, a avertizat Lucian Anghel.

„Din păcate, ca şi sănătatea, educaţia financiară o preţuim cel mai mult când nu o avem. România se află ultimul loc în Europa ca şi grad de educaţie financiară. Rwanda şi Ciad sunt peste România ca educaţie financiară. Lipsa acestei educaţii financiare ne va trage în jos şi nu ne face să ne atingem potenţialul. Un tânăr va foarte greu să înţeleagă acum, în primele zile de job, că în momentul când se ca pensiona, în România vor ajunge să existe 1,5 pensionari la un angajat. Este esenţial ca toţi să facem ceva mai mult pentru dezvoltarea gradului de dezvoltare financiară. Dacă nu noi, atunci cine?”, a afirmat reprezentantul BVB, prezent, luni, la prima ediţie a summit-ului Internaţional „Piaţa românească de capital – evoluţie şi perspective”.

Lucian Anghel a vorbit şi despre căderea puternică pe bursă, de la finalul anului trecut, sugerând că şi astfel de fenomen pot fi evitate dacă decidenţii nu ar gândim în tabere şi enclave.

„Trăim o perioadă definitorie pentru piaţa de capital. Cred că este extrem de important să ştim din vreme, (…) Bursa de Valori este un barometru al economiei şi încearcă să estimeze ce se va întâmpla. Am văzut, anul trecut, o scădere extrem de puternică după 6 ani de creştere a indicelui BET. Ce înseamnă asta? Această scădere puternică pe bursă semnalează că perspectivele economice trebuie să ne îngrijoreze. Sunt prea mulţi investitori care au dat acest semnal şi trebuie luat în calcul. Investiţia pe bursă şi finanţarea pe bursă aduc prosperitate şi, astfel, clasa de mijloc are capacitatea de a pune la dispoziţie resursele, pentru a fi prosperi”, a afirmat Anghel, citat de Agerpres.

„Trebuie să încetăm să mai gândim în tabere şi enclave, altfel vom avea probleme ireversibile în economie”, a menţionat Anghel.

 

Articolul precedentTeodorovici nu ştie când şi dacă se modifică OUG 114, care a bulversat mediul de afaceri
Articolul următorDarius Vâlcov, atac incredibil la administratorii de pensii private