Cotidianul economic rus Kommersant a confirmat, pe surse, informația privind întreruperea livrărilor de gaze naturale către Polonia, anunțată inițial de presa de la Varșovia. Publicația citează surse din interiorul principalului distribuitor de gaze polonez, potrivit cărora întreruperea vine ca urmare a expirării ultimatumului privind plata livrărilor făcute de Gazprom în ruble rusești.

Informația inițială a fost lansată de portalul polonez de știri Onet, atât din surse guvernamentale, cât și din industria poloneză de petrol și gaze.

Aceleași informații le-ar fi obținut și jurnaliștii ruși de la Kommersant, de la propriile lor surse în cadrul principalului distribuitor de gaze naturale polonez, scrie realitatea.net

Marți, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a anunțat că țara sa nu va plăti gazul în moneda rusă și a declarat că țara este pregătită să facă față întreruperii livrărilor. 

La sfârșitul lunii martie, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordona contractorilor străini ai Gazprom din așa-zise „țări ostile” să plătească pentru gazul rusesc doar în ruble, altfel fiind amenințate cu sistarea livrărilor.

Surse din industria energetică poloneză au declarat pentru Onet că au fost luate în calcul diverse scenarii și că „datorită implementării strategiei guvernului de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze, Polonia este pregătită să obțină gaze din diverse direcții prin infrastructura de transport Gaz-System, care a fost dezvoltată în mod consecvent în ultimii ani”.

Gazprom va opri livrările de gaz către Bulgaria din 27 aprilie. Decizia a fost confirmată chiar de ministrul bulgar al Energiei

Articolul precedent80.000 de tone de cereale din Ucraina au ajuns în Portul Constanța. Anunțul autorităților
Articolul următorGazprom neagă întreruperea livrărilor către Polonia. Prețul gazelor europene a explodat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau