Publicația germană Welt publică informația că Planul de Redresare și Reziliență al României ar fi unul dintre cele mai problematice, iar Comisia Europeană nu va lua nicio decizie până la finele lunii septembrie. Știrea a apărut la mai puțin de o zi după ce premierul Florin Cîțu afirmă că planul va primi aprobarea Comisei Europene la mijlocul lunii septembrie, poate chiar mai devreme. 

Într-un articol care urmărește stadiul PNRR-urilor depuse de statele membre ale UE, publicația germană a subliniat, chiar din titluri, situația ceva mai specială a României.

Imagine

„O serie de țări așteaptă încă OK-ul Bruxellesului pentru planuri de reconstrucție și reziliență: experții Comisiei Europene au aprobat planurile Irlandei și Cehiei, dar statele membre vor vota asupra lor abia în următoarele săptămâni.

Comisia nu a luat încă o decizie cu privire la planurile pentru Estonia, Finlanda, Malta și Suedia, dar o va face abia după pauza de vară, care se încheie în august. Cu toate acestea, voturile nu sunt considerate critice,” scrie Welt.

În schimb, ”Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie. În acest caz, situația este mult mai delicată. Planul prezentat de București a ridicat, în mod evident, multe semne de întrebare autorităților de la Bruxelles. România a solicitat 15 miliarde de euro în împrumuturi soft și 14,3 miliarde de euro în transferuri nerambursabile.

La Bruxelles, se spune că planurile aveau deficiențe semnificative, inclusiv absența unor informații despre costuri și cheltuieli. Aparent, lacunele erau foarte mari, la fel ca și nevoia de clarificări a Comisiei Europene, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, este probabil ca acest pas să fi fost precedat de un avertisment din partea Bruxelles-ului potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul în absența unor informații suplimentare.”, potrivit Welt.

Marți seară, premierul Florin Cîţu a afirmat la u post TV că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în jurul datei de 15 septembrie, poate mai devreme, iar o primă tranşă de bani ar urma să vină în noiembrie.

Cu tot cu fondurile alocate pandemiei COVID prin programe dedicate, planul de reconstrucție și reziliență inițiat de UE ajunge la 750 de miliarde de euro, în împrumuturi și fonduri nerambursabile.

 

Articolul precedentDezvoltarea se face pe banii românilor: cresc afacerile în construcții, comerț și servicii
Articolul următorReactorul 2 de la Centrala de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional