Premieră pentru Amazon: pătrunde în Premier League

Amazon a câștigat, în premieră, drepturile pentru difuzarea meciurilor de fotbal din Premier League în limba engleză, oferind membrilor serviciului Video Prime accesul la 20 de meciuri pe sezon.

Conform celor declarate de Premier League, Amazon a obținut unul dintre cele două pachete interne rămase disponibile, pe o perioadă de trei ani începând cu sezonul 2019/2020, în timp ce grupul pay-tv BT și-a adjudecat celălalt pachet.

Celebrul retailer si furnizor de servicii online din S.U.A. a declarat că va face disponibile, pentru abonații Prime Video din Marea Britanie, fără costuri suplimentare, două runde complete – primele jocuri de la începutul lunii decembrie și jocurile din perioadele de sărbători bancare.

„Premier League este cea mai vizionată liga sportivă din lume”, a declarat Jay Marine, vicepreședinte al Amazon Prime Video pentru Europa.

„De-a lungul acestor runde din decembrie, membrii serviciului Prime vor putea viziona fiecare echipă, fiecare meci, astfel încât, indiferent de echipa din Premier League pe care o susțin, vor avea garanția că o vor putea vedea jucând live pe Prime Video”.

Amazon și Premier League nu au dezvăluit valoarea tranzacției.

Amazon Prime, care include livrări gratuite pentru achiziții, precum și pentru muzică și video, costă 79 de lire sterline (aproximativ 90 de euro) pe an în Marea Britanie.

BT a declarat că a câștigat drepturile la restul de 20 de meciuri pe an pentru 90 de milioane de lire sterline pe parcursul a trei ani. Actualii deținători de drepturi, Sky și BT, au câștigat majoritatea drepturilor în etapele anterioare ale licitației, în luna februarie.

Sky plătește 3,5 miliarde de lire sterline pentru drepturile de a afișa 128 meciuri, în timp ce BT va plăti 975 de milioane de lire sterline, inclusiv pachetul câștigat joi, pentru a afișa 52 de jocuri.

Dacă este să calculăm per meci, ne rezultă că Sky plătește 27,3 milioane de lire în timp ce BT plătește 18,7 milioane. Făcând o medie, ar însemna un cost per meci de 23 de milioane de lire sterline. Cum Amazon a semnat contractul pentru difuzarea a 20 de meciuri, în urma unui calcul grosier ne rezultă că ar plăti 46 de milioane de lire sterline pe sezon. Sigur, estimarea este aproximativă și trebuie să ținem cont de faptul că serviciile Amazon Prime Video nu au parte de distribuția clasică, prin cablu. Ele sunt furnizate prin internet, deci este destul de plauzibilă ipoteza unor costuri sensibil mai mici.

Ceea ce trebuie să reținem este faptul că, treptat, furnizarea de content online începe din ce în ce mai mult să ia locul celei clasice, prin cablu tv.

Articolul precedentPiața media din România crește ca în anii buni și se bate pentru jumătate de miliard de euro în 2018
Articolul următorUn colos financiar european? Deutsche Bank ia în calcul o fuziune cu Commerzbank

Comments are closed.