Trump înroșește bursele externe. La BVB valoarea de tranzacționare a înghețat

Tensiunile ce țin de intensificarea războiului comercial dintre SUA și China au generat un val de ordine de vânzare pe piețele internaționale. Și Bucureștiul a intrat pe roșu, dar pe volume mici.

Astfel, indicele BET a scăzut cu 1,77% la 7.965 de puncte, BET-NG cu 3,16% la 662,7 puncte, pe o sesiune caracterizată de volume mai mici decât media, de doar 25 de milioane de lei, adică 5,4 milioane de euro. Ar putea fi vorba fie de o neîncredere a investitorilor din plan local în persistența scăderilor din plan internațional și, pe cale de consecință, nu se înghesuie la vânzare, fie a intrării timpurii în stilul de tranzacționare specific vacanței estivale.

Graficul zilnic al indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com 

Se poate constata din grafic faptul că închiderea sesiunii de astăzi a fost una sub pragul psihologic de 8.000 de puncte, spre deosebire de sesiunile din prima jumătate a lunii februarie și cele de la finele lunii mai. Acest aspect nu oferă o viziune optimistă, cel puțin pe termen foarte scurt, indicele nemaireușind să respingă din pragul-suport menționat.

Dinamica din 25 iunie 2018 a constituenților indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com

Dintre toți constituenții indicelui BET, doar emitentul Bursa de Valori a reușit să pluseze în sesiunea curentă, cu 2,5% la 24,6 lei pe acțiune.

Titlurile Transgaz au scăzut cel mai puternic, cu peste 11,8%, la 341 de lei pe acțiune, ca urmare a intrării în perioada ex-dividend.

Cotația SIF Oltenia (SIF5) a crescut cu 7,67% la 2,05 lei, pe fondul anunțului de vânzare a participației sale la BCR către acționarul majoritar, Erste Group, o tranzacție în valoare de 140 de milioane de euro, conform raportului publicat pe bvb.ro.

Scăderi ample pe bursele internaționale

Tensiunile continue pe care le induce Trump în privința tarifelor vamale (atât în relația cu UE pe parte de sector auto, cât și pe relația cu China pe drepturi de proprietate intelectuală și interdicția pentru companiile chinezești de a investi în companiile americane de tehnologie) au împins bursele internaționale puternic în teritoriu negativ în acest debut de săptămână.

Astfel, DAX 30 din Germania a scăzut cu 2,46% la 12.270 de puncte, CAC40 din Franța cu 2,24% la 5.283 de puncte, în timp ce FTSE100 de la Londra a închis pe minus cu peste 2,2% la 7.509 puncte.

La închiderea sesiunii de tranzacționare de pe Wall-Street situația era similară, cu principalii indici bursieri Dow Jones și S&P 500 plonjând cu peste 1,3%.

Articolul precedentPreluarea Farmexim și Help Net, undă verde de la CE
Articolul următorDecizie surprinzătoare a unui producător de motociclete captiv în războiul taxelor vamale

Comments are closed.