UPADTE: Comisia Europeană confirmă printr-un comunicat că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori. Comisia mai arată că eșecul îndeplinirii obligațiilor asumate de România (ex-ante) constituie temeiul pentru suspendarea plăților.

Finanțări europene de până la 553 milioane de euro ar putea să nu mai poată accesate dacă modificările la Codul Administrativ promovate de Paul Stănescu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, vor fi votate de Parlament, transmite G4Media.ro, citând surse din cadrul Comisiei Europene.

Prin limitarea rolului ANFP, se lasă cale subordonarea funcționarilor publici pe criterii politice, fără a mai fi un filtru de control.

Pe scurt, modificările cu cel mai mare impact, conform G4Media.ro:

– Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcționarilor publici (Art. 412 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat în Comisia Specială comună a Senatului și Camerei Deputaților)

– ANFP pierde capacitatea de filtru față de modificările abuzive ale organigramelor instituțiilor, dând astfel cale liberă unor modificări arbitrare, cu scop politic (este eliminat alineatul 4 al Articolului 411)

– Publicitatea pentru concursurile de funcționari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, ceea ce crește șansele ca aceste concursuri să fi cunoscute doar de clientela politică (Alineatul 5 al art.479)

– Funcționarii publici care sesizează încălcări ale legilor (avertizori de integritate) își pierd protecția legală rezervată avertizorilor de integritate (Art. 438 din propunerea de Cod Administrativ a fost eliminat în Comisia Specială comună a Senatului și Camerei Deputaților)

Modificările au fost promovate de parlamentarii PSD în timpul lucrărilor comisiei speciale care dezbate proiectul de Cod Administrativ trimis în Parlament de Guvern. Singurii parlamentari care s-au opus acestor modificări au fost Florina Presadă (senator USR) și Victor Paul Dobre (deputat PNL).

Pe scurt, atribuțiile Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici sunt drastic reduse, crescând arbitrariul deciziei politice în privința funcționarilor publici. De ce este aceasta o problemă?

Pentru că ANFP este o instituție-cheie în arhitectura instituțională, iar România și-a asumat păstrarea atribuțiilor sale pentru a atrage fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).

Există un mare risc, mai ales pe fondul imaginii foarte proaste pe care o avem în Uniunea Europeană să se piardă alocarea financiară a programului pentru perioada 2014-2020, adică 553,19 milioane de euro, au declarat pentru G4Media.ro surse convergente din Comisia Europeană.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat informal România că modificările vor antrena blocarea fondurilor europene, potrivit surselor G4Media.ro.

Aceasta este pierderea financiară probabilă. Dar eliminarea atribuțiilor ANFP ar duce și la supremația arbitrariului în birocrația din România, după cum explică Florina Presadă, senator USR: „Dincolo de pierderea fondurilor europene, suntem din ce în ce mai departe de tot ceea ce înseamnă administrație modernă sau servicii publice mai bune pentru cetățeni. Haosul creat prin aceste noi amendamente ne duce cu ani în urmă, atunci când România își dorea să devină stat membru al Uniunii Europene. Lipsa de predictibilitate a normelor, a strategiei în domeniul funcției publice, lipsa de transparență și legalitate sau posibilitatea numirilor politice în funcții publice sunt specifice anilor 90, la care ne întoarcem, din cauza partidelor-sistem”, potrivit unui comunicat de presă.

Dragnea a refuzat să stopeze modificările. Angajați de rang înalt din Ministerul Dezvoltării au încercat să îi explice lui Liviu Dragnea, liderul PSD, că România riscă să piardă fonduri europene deja angajate dacă Parlamentul va vota modificările promovate de parlamentarii partidului, dar nu au obținut nici un rezultat, potrivit informațiilor G4Media.ro. Mai mult, Dragnea le-ar fi spus acestora că ANFP e ”o piedică în calea dezvoltării României”, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.

Care este miza eliminării filtrului ANFP și a deschiderii drumului pentru politizarea totală a instituțiilor publice? „Este evident că PSD face cadou primarilor și miniștrilor posibilitatea de a decide discreționar asupra organigramei instituțiilor și asupra carierei funcționarilor. PSD nu vrea reguli, nu vrea avize de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și concursuri naționale, ci primării și ministere pe persoană fizică”, a declarat Florina Presadă (USR).

Articolul precedentBlocatul drum al legumei românești către hypermarket
Articolul următorInvestiție de 800 mil. euro la Ploiești. Noi joburi în industria tutunului

Comments are closed.