Piața rezidențială scade, interesul se mută către închiriere

Piața rezidențială parcurge un trend descendent, iar cei mai mulți cumpărători achiziționează cu intenția de a închiria, nu a de a locui.

„Tendința este de scădere din toate punctele de vedere: număr de tranzacții, valoarea acestora, proiecte noi, autorizații noi, toată piața este în scădere”, a declarat Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.

„Piața imobiliară este un bun barometru pentru toată economia și urmărește fidel tendințele macro-economice. Dacă economia scade, scade și piața imobiliară imediat”, a mai spus Vîlceanu.

Potrivit acestuia, dezvoltatorii își concentrează atenția spre mass-market: apartamente cu două camere în blocuri situate în zone cu acces facil la mijloacele de transport în comun.

„Se observă și o ușoară tendința spre locuințele verzi, dar sunt încercări izolate, iar tehnologiile sunt relativ scumpe și succesul lor este mai mic”, a arătat șeful Asociației Brokerilor Imobiliari.

Cumpărătorii de locuințe sunt de două categorii: cumpărătorii care cumpără din nevoia de a locui și a doua categorie este formată din cumpărătorii care achiziționează locuințe din nevoie de a investi, cu scopul de a închiria acele locuințe. În 2018 cea mai activă a fost cea de-a două categorie, a precizat Dragoș Vîlceanu.

Prețuri la apartamentele cu două camere

În perioada 28-30 septembrie a avut loc la Palatul Parlamentului din București Târgul Național Imobiliar, unde 130 de companii ce au expus peste 24.000 de oferte imobiliare de locuințe și case de vacanță din București, Ilfov, Constanța, Valea Prahovei, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu Mureș, dar și din Spania.

Printre expozanți, dezvoltatorul Metropolitan, cu ansambluri rezidențiale cuprinzând 3.000 de apartamente localizate în mai multe zone din Capitală, valoarea totală a proiectelor fiind de 150 milioane de euro. Un apartament cu două camere și suprafața totală de 54,76 metri pătrați costă 55.000 de euro, iar unul de 59,05 mp are un preț de 59.000 euro.

Compania Apulum 94 a realizat un bloc cu trei etaje în Otopeni. Aici un apartament cu două camere având suprafața de 58,11 mp, situat la etajul 2 costă 51.500 euro, iar unul la același etaj, dar cu suprafața de 60,03 are un preț de 53.000 de euro. Un apartament cu două camera amplasat la etajul 3, cu suprafața de 105,91 mp, costă 83.700 euro. Ansamblul are locuri de parcare – 1.700 euro la exterior și 3.400 euro la subsol. Prețurile sunt fără TVA de 19%.

Complexul rezidențial Plaza Residence, situat în apropiere de Shopping Mall Plaza, cuprinde opt tipuri de apartamente cu două camera. Cel mai ieftin costă 64.000 de

Articolul precedentIndicele ROBOR la trei luni a scăzut la 3,15%, față de 3,17%, luni
Articolul următorAngajatorii din privat au construit bugetul de salarii pe 2019 la nivelul de 1.900 lei pe salariat

Comments are closed.