Angajatorii din privat au construit bugetul de salarii pe 2019 la nivelul de 1.900 lei pe salariat

Aproximativ unu din cinci (19%) angajatori din România și-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, similar cu cel din 2018, arată rezultatele unui sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco România.

Companiile client ale Adecco, au luat în considerare niveluri diferite ale salariului minim pe economie pentru realizarea bugetelor din 2019, în lipsa altor informații oficiale, arată rezultatele sondajului Adecco Research, efectuat în perioada 17- 25 septembrie 2018.

”Sondajul Adecco a fost realizat înainte să existe o informație oficială privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariați să nu rămână același”, declară Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Conform rezultatelor sondajului, mai mult de o treime (34%) dintre angajatorii-clienți ai Adecco, au spus că au salariați cu salarii mai mari decât nivelul salariului minim pe economie, astfel că, pentru această categorie de companii, luarea în calcul a unui anumit salariu minim pe economie în 2019 nu are niciun impact.

În același timp, un sfert (24%) dintre respondenți au spus că încă nu au un buget stabilit pentru anul 2019, astfel că nu au făcut calculele deocamdată.

”Impactul acestor creșteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea mai devreme sau mai târziu în economie. Companiile, în special cele mari, trebuie să își stabilească bugetele cu cel puțin șase luni înainte, să facă prognoze, pentru ca apoi să vadă cum își pot organiza și optimiza activitățile. Iar faptul că a fost menționată o anumită creștere a salariului minim în 2019 în programul de guvernare, nu a reprezentant nicio garanție pentru angajatori. Guvernanții nu trebuie să ia astfel de decizii fără să se consulte cu mediul economic”, adaugă Florin Godean.

Pe de altă parte, rezultatele sondajului Adecco arată că 11% dintre respondenți au fost mai precauți la incertitudinile legislative și și-au făcut bugetele pentru 2019 luând în calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar, iar 7% se bazează pe un salariu minim brut de 2.000 de lei brut pe lună în 2019.

Sondajul ”Bugete HR 2019” a fost realizat în perioada 17-25 septembrie 2018, pe un eșantion de 130 de respondenți, reprezentând 130 de companii-client ale Adecco, care activează în majoritatea sectoarelor economice.

Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piață de aproximativ 25% și cu o cifră de afaceri de 87.5 de milioane de euro, în 2017.

 

Articolul precedentPiața rezidențială scade, interesul se mută către închiriere
Articolul următorAcuzații la Start-Up Nation: „Discriminare, va finanța numai gogoșerii”

Comments are closed.