Piața imobiliară locală și-a revenit până aproape de nivelul de dinaintea crizei financiare, iar cumpărătorii au devenit mult mai atenți la raportul calitate-preț, atunci când vor să chiziționeze o locuință, arată o analiză RE/MAX România, parte a liderului mondial în real-estate şi franciză numărul 1 la nivel global pe acest segment.

Conform reprezentanților RE/MAX, piața și-a revenit progresiv, ajungând la un nivel apropiat celui anterior crizei. Pe de altă parte, atât dezvoltatorii, cât și cumpărătorii, sunt mult mai atenți la detalii și mai exigenți, drept pentru care s-a creat un nou standard de oferte echilibrate din perspectiva raportului calitate-preț.

Cel mai dinamic segment din real-estate a rămas – constant – cel rezidențial, iar în topul
orașelor cu cea mai mare efervescență au rămas, în continuare, București, Cluj-Napoca și
Timișoara. Un exemplu de oraș care a cunoscut apogeul dezvoltării după criză este Clujul,
acesta reprezentând un pol de investiții imobiliare pe toate segmentele – rezidențial, comercial, birouri.

Conform specialiștilor RE/MAX, motivațiile de achiziție sunt determinate de un cumul de
factori, printre care atractivitatea orașului, dezvoltarea economică avansată față de restul țării, respectiv creșterea domeniului IT, precum și interesul turistic pe care îl oferă. Fiind oraș universitar, numeroși tineri vin din toată țara să studieze în Cluj-Napoca și, o bună parte, se stabilesc ulterior aici. Randamentul bun la închiriere – minim 5-6% pe an la rezidențiale, cu extreme de până la 9-10%, coroborat cu o cerere constantă, atrage în continuu investitorii.

Piața imobiliară a fost una dintre cele mai afectate de apariția crizei economice, efectele
acesteia fiind resimțite cu precădere la nivelul puterii de cumpărare, al interesului pentru
obținerea unor credite de locuințe la costul vehiculat pe piață, cât și în numărul de
tranzacționări efective. Ulterior crizei economice, segmentul imobiliar a cunoscut o creștere graduală, dar sigură, iar efectele s-au reflectat în comportamentul de achiziție, respectiv în ofertele echilibrate ale dezvoltatorilor. Astfel, conform reprezentanților RE/MAX, așteptările riguroase ale jucătorilor din piața imobiliară, de ambele părți ale tranzacției, au determinat, în timp, evoluția calitativă a pieței imobiliare.

„O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism și
datorită crizei, iar în prezent se construiește mai bine din punct de vedere tehnic, iar ofertele imobilelor noi sunt echilibrate din perspectiva raportului calitate-preț. Concurența a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătați, mai atenți la detalii și mai exigenți. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluție din care au avut de câștigat toți cei implicați”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

În contextul unei creșteri constante a segmentului de închirieri în marile orașe, faptul că
investitorii – cei care achiziționează imobile în vederea exploatării prin închiriere – acceptă în prezent randamente mai temperate față de 2007- 2008, este una dintre principalele lecții
dobândite de aceștia în urma crizei. De asemenea, implicarea finanțărilor bancare în proiecte de acest tip este procentual mai mică față de ceea ce se întâmpla în anii 2006-2008, astfel că dezvoltatorii au fost nevoiți să aibă o participare mai consistentă, motiv pentru care planificările acestora se desfășoară pe o durată mai extinsă de timp decât în trecut.

Anul 2012 a fost marcat de revenirea pieței imobiliare, care a crescut progresiv, cu pași mici, în anii 2013-2015. Au reapărut ulterior și primii dezvoltatori care au pus bazele unor proiecte mari, remarcabile, tendință care s-a dezvoltat în perioada imediat următoare. În 2017 era deja vizibilă puterea de cumpărare net superioară comparativ cu anul de referință, la fel și numărul de tranzacții efectuate, ambele segmente cunoscând valori asemănătoare celor de dinainte de criză. Conform reprezentanților RE/MAX, prețurile pe metrul pătrat au înregistrat o ușoară scădere în intervalul 2012-2014, dar au crescut constant începând cu 2015 până în prezent.

Totodată, evenimentele culturale de anvergură (Untold, Electric Castle, Jazz Festival) aduc
constant turiști în oraș, fapt ce contribuie, printre altele, la creșterea pieței imobiliare locale și a categoriilor conexe de business.

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest
segment. Compania, înființată în 1973 în Denver, are astăzi peste 120.000 de agenți afiliați în 7.000 de birouri aflate în circa 100 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 38 de țări, cu peste 1.900 birouri și 21.000 de agenți, continuând să se extindă.

Articolul precedentRomânii, cheltuitori. Țări cu creșteri comparabile nu duc PIB-ul în consum
Articolul următorO modificare a Codului muncii care va afecta toți salariații

Comments are closed.