O inițiativă legislativă care obligă angajatorul să-i elibereze salariatului cu câteva zile înainte de încetarea contractului de muncă o notă de lichidare în care vor fi înscrise inclusiv eventualele popriri a trecut de Senat ajungând la Camera Deputaților.

Legea va permite evitarea problemelor în cazurile în care compania are de recuperat sume de la salariați, fără ca aceștia să fie informați în prealabil, așa cum se întâmplă în prezent.

Inițiativa pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii adaugă pe lista documentelor pe care le primește un angajat la încetarea contractului de muncă.

Potrivit modificării aduse Codului muncii, angajatorii vor fi obligați, cu cel mult trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă, să elibereze și să comunice angajatului ce părăsește compania o notă de lichidare.

Angajatorul va menționa în nota de lichidare, pe lângă datele de identificare ale angajatului, date despre debitele de orice natură rămase nelichidate (către angajator sau către angajat), dar și informații despre eventualele popriri provenite din titluri executorii.

În proiectul de lege, inițiatorii au prevăzut sancțiuni pentru angajatorii care nu se achită de obligația de a-i elibera angajatului nota de lichidare cu trei zile înainte de încheierea raportului de muncă, și anume amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.

Această propunere de modificare a legislației muncii a fost făcută pentru a preveni eventualele litigii dintre angajați și angajatori în perioada angajării răspunderii patrimoniale, care se poate face într-un termen de trei ani de la nașterea dreptului la acțiune și, implicit, pentru degrevarea instanțelor de judecată, se arată în nota de fundamentare proiectului de lege.

 

Articolul precedentPiața imobiliară locală și-a revenit până aproape de nivelul ante-criză financiară
Articolul următorUltimii au ajuns cei dintâi: România, cea mai mare creștere la retail

Comments are closed.