Petrolul, la 100 de dolari pe baril? Un scenariu de luat în calcul, spun analiștii

Intenția susținută a președintelui Donald Trump de a sancționa exporturile de țiței iraniene ar putea declanșa o scădere dramatică a cantității de petrol disponibilă la nivel global și, astfel, prețul petrolului să se îndrepte către un prag exprimat în trei cifre.

La începutul acestei săptămâni, Trump a cerut OPEC să crească nivelurile de producție pentru a preveni creșterea prețurilor înaintea alegerilor intermediare din noiembrie.

Producătorii OPEC și non-OPEC au considerat că este puțin probabil să răspundă imediat cerințelor lui Trump, după ce Arabia Saudită și aliații săi au decis să nu adere la o creștere a producției zilnice la recenta întâlnire din Algeria.

„Nevoia celor 25 de națiuni producătoare de a-și declara intenția de creștere a producției în efortul lor de a înlocui petrolul iranian a generat brusc un echilibru extrem de străns al ofertei și cererii pentru al patrulea trimestru din acestui an”, a declarat Tamas Varga, senior analist la PVM Oil Associates, într-o notă publicată joi, citată de CNBC.

„Ca rezultat, discuția este acum dacă țițeiul Brent va atinge 100 de dolari pe baril în acest an”, a adăugat el.

Prețul țițeiului Brent (cel tranzacționat la Londra) a crescut, joi, cu 0,15% la 81,46 de dolari pe baril, în timp ce cotația WTI (West Texas Intermediate, din SUA) a plusat cu aproape o jumătate de procent, la 71,92 de dolari pe baril.

OPEC caută mecanisme de soluționare

Statele Unite ale Americii intenționează să impună sancțiuni ce vizează cel de-al treilea producător de petrol al OPEC, în doar cinci săptămâni, pe 4 noiembrie. Iar sancțiunile sunt de așteptat să aibă un impact imediat asupra exporturilor de petrol ale Iranului, deși estimările exacte privind cantitatea de petrol a țării care ar putea să dispară din 4 noiembrie variază foarte mult.

Unii analiști ai pieței de energie estimează că aproximativ 500.000 de barili pe zi să dispară odată cu intrarea în vigoare a sancțiunilor, in timp ce alții au avertizat că ar fi voba de o cantitate ce ar putea ajunge la 2 milioane de barili în următoarele luni.

La începutul acestei veri Iranul exporta aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi,  echivalentul a aproape 3% din consumul zilnic global.

Între timp, se estimează că Arabia Saudită va fi pregătită să suplimenteze producția pentru a compensa scăderea producției de țiței iranian, însă pe tăcute, fără să producă volatilitate în piață.

Cartelul petrolier dominat de Orientul Mijlociu are o capacitate de rezervă redusă pentru a compensa scăderea exporturilor de țiței ale Iranului, dar au fost surse care au confirmate CNBC că Riadul este acum gata să pună pe piață 550.000 de barili pe zi suplimentar.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – România va fi împărţită în zece zone de vânt şi soare
Articolul următorElon Musk, dat în judecată din cauza declarațiilor sale pe Twitter

Comments are closed.