Petrochimia, salvată de Romgaz?

Romgaz ia în calcul preluarea unui combinat de îngrășăminte chimice de la Interagro, în contul datoriilor pe care le are acest grup către producătorul de gaze, a declarat, luni, Liviu Nistoran, președintele Consiliului de Administrație al Romgaz.

„Interagro (companie aflată în insolvență – n.r.), are mai multe combinate și are o datorie mare la Romgaz, astfel că ne gândim că am putea recupera această datorie printr-o dare în plată a unui combinat de îngrășăminte chimice, pentru că există asigurată piața de desfacere. Am trimis o notificare în acest sens administratorului judiciar al Interagro în urmă cu trei-patru săptămâni’, a spus Nistoran pentru Agerpres.

El a refuzat să menționeze care dintre combinate se află în atenția Romgaz, precizând că nu există încă un accept al administratorului judiciar al Interagro pentru a se publica această informație.

„Nu avem până acum niciun buget și nicio locație pe care să o avem în vedere pentru acest proiect. Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz a aprobat diversificarea produselor pe care Romgaz să le comercializeze și alegem petrochimia, întrucât așa am avea o valoare adăugată mult mai mare pentru gazul pe care îl extragem”, a continuat oficialul Romgaz.

Odată cu exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră, pe piață va fi un excedent de gaze, a explicat Nistoran.

„Soluția noastră pentru acest excedent este dată, pe de o parte, de centralele electrice pe gaz, iar, pe cealaltă parte, de industria petrochimică”, a arătat el.

Nistoran a participat, luni, la o conferință pe tema oportunităților României pe piața energetică, în contextul președinției române la Consiliul UE.

Romgaz construiește în prezent o termocentrală pe gaze nouă la Iernut și analizează un nou proiect privind o centrală de 400 de MW la Deva, unde investiția va fi de circa 300 de milioane de euro.

Romgaz este o companie listată la Bursa de Valori București care are o capitalizare bursieră de 14,2 miliarde de lei. Acțiunile Romgaz au scăzut, în sesiunea de luni, cu 1,34%, la 36,85 lei.

Articolul precedentRiscul ”țepelor” în turism rămâne – România nu a transpus în legislație directiva UE
Articolul următorSăptămână încărcată la BNR. Vezi ce decizii importante sunt așteptate

Comments are closed.