Pesta porcină africană îngroașă rândurile șomerilor

Închiderea abatoarelor mari și încetarea activității în fermele de creștere a porcilor v-a lăsa pe drumuri sute de angajați, care vor fi concediați.

Primele estimări ale patronatelor din industria cărnii arată că aproape 2.000 de muncitori vor rămâne fără loc de muncă.

Potrivit unui proiect de Ordonanță pe care îl pregătește Ministerul Munci, persoanele concediate vor primi la cerere un ajutor financiar de 500 de lei lunar, dar nu mai mult de șase luni, de la data concedierii, pentru care nu vor fi plătie impozit sau contribuții sociale.

Impactul bugetar al ajutoarelor ar putea fi de un milion de lei.

„Având în vedere faptul că evoluția virusului afectează activitatea societăților din sectorul suin, ceea ce poate conduce la concedieri individuale/colective de natură a influența piața muncii, la nivel local și național, Ministerul Muncii a identificat necesitatea acordării unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul acestor societăți”, se arată în ordonanța postată pe pagina Ministerului.

Ordinul vizează „asigurarea cadrului legal și instituțional pentru acordarea unei măsuri de protecție socială persoanelor concediate din cadrul societăților din sectorul suin a căror activitate a fost afectată de virusul pestei porcine africane”, potrivit Ministerului.

Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.

.

Articolul precedentAlro convoacă acționarii să modifice actul constitutiv al societății
Articolul următorCNAIR achiziționează servicii de întreținere a drumurilor, de 89,3 milioane lei

Comments are closed.