Comisia Europeană a redus estimările de creștere economică pentru spațiul euro

Comisia Europeană și-a redus, joi, previziunile privind creșterea economică a zonei euro pentru acest an, citând printre cauzele principale escaladarea tensiunilor comerciale cu Statele Unite și creșterea prețurilor la petrol, ceea ce va face ca inflația blocului monetar să crească.

Încetinirea economiei zonei euro va afecta toate economiile majore ale blocului, însă se așteaptă să lovească mai mult Italia, care va înregistra cea mai scăzută rată de creștere din Europa, egalată doar de Marea Britanie din toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene.

Executivul UE a estimat că zona euro, formată din 19 țări, va crește în acest an cu 2,1%, în scădere față de creșterea de 2,3% a produsului intern brut (PIB) estimată în luna mai, și sub creșterea anuală de 2,4% înregistrată în 2017.

În 2019, creșterea zonei euro ar încetini până la 2,0%, dinamică egală cu cea din prognoza anterioară.

„Revizuirea descendentă a creșterii PIB arată că un mediu extern nefavorabil, cum ar fi creșterea tensiunilor comerciale cu SUA, poate diminua încrederea și poate avea un impact asupra expansiunii economice”, a declarat vicepreședintele comisiei UE, Valdis Dombrovskis.

Impactul negativ al disputelor comerciale asupra economiei europene și globale este de așteptat să fie mult mai mare în cazul escaladării războiului comercial, a spus comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici.

„Războaiele comerciale nu produc câștigători, ci doar victime”, a subliniat el.

Creșterea prețurilor la petrol a contribuit, de asemenea, la încetinirea ritmului de creștere, și se așteaptă ca inflația zonei euro să crească până la 1,7% în acest an și în anul următor, față de 1,5% în 2018 și 1,6% în 2019.

Germania și Franța, cele mai mari două economii ale zonei euro, urmează să își piardă din avânt, atât în acest an cât și în 2019.

Extinderea PIB-ului Germaniei va încetini până la 1,9% în acest an și în 2019 față de estimările anterioare de 2,3% în 2018 și de 2,1% în 2019. În 2017, locomotiva economică a Europei a crescut cu 2,2%.

Economia Franței va crește cu 1,7% în acest an și în următorii ani, sensibil sub dinamica de 2,2% pe care a înregistrat-o anul trecut. Noile estimări sunt, de asemenea, mai puțin optimiste în raport cu creșterea de 2,0% pe care Comisia Europeana a prevăzut-o anterior pentru acest an și, de asemenea, sub prognoza anterioară de 1,8% pentru 2019.

Cea mai mică creștere a blocului monetar o va înregistra Italia, care este așteptată să crească în acest an cu doar 1,3%, sub 1,5%, valoarea estimată în luna mai. Economia va continua să încetinească până la 1,1% în 2019, în scădere față de creșterea de 1,5% înregistrată anul trecut.

Articolul precedentUE avertizează din nou asupra exploziei deficitului bugetar
Articolul următorOferta Alro de la BVB a fost prelungită, cu un pret pe acțiune mai mic

Comments are closed.