Percepţia românilor privind sărăcia este uşor deformată în comparaţie cu măsurătorile statistice, potrivit unei analize făcute de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă – Secretariatul General al Guvernului, pe baza datelor Eurostat şi INS.

Atunci când cetăţenii sunt întrebaţi dacă în România sunt mai mulţi sau mai puţini săraci decât în majoritatea statelor din Uniunea Europeană: 71% spun că noi avem mai mulţi săraci. Acest lucru este susţinut de datele Eurostat – în 2018, 32,5% dintre români erau în risc de sărăcie şi excluziune socială, faţă de media UE27 de 21,8%; doar Bulgaria era într-o situaţie mai dificilă – 32,8%), în timp ce 16% spun că avem la fel de mulţi săraci, iar 5% spun că sunt mai puţini săraci în România decât în majoritatea statelor din UE.

Alte întrebări scot în evidenţă diferenţe consistente între realitate şi percepţie: 73% dintre români consideră că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult sau destul de mult în Români. În acelaşi timp, 42% dintre români sunt de părere că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult şi destul de mult în Uniunea Europeană. Aceste opinii sunt însă contrazise de datele statistice.

În România procentajul celor în risc de sărăcie şi excluziune socială era de 47% în 2007, anul intrării în UE, şi a coborât la 40,3% în 2014, pentru a ajunge la valorile de 32,5% în 2018 şi 31,2% în 2019.

În UE27, situaţia este similară: 24,5% în 2007, 24,4% în 2014 şi 21,8% în 2018. Chiar dacă scăderea nu este la fel de semnificativă ca în România, numărul celor afectaţi de sărăcie s-a redus în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani.

Politicile publice eficiente depind şi de existenţa unei percepţii corecte în rândul populaţiei despre teme fundamentale cum este cea a sărăciei. Avem nevoie de o mult mai bună comunicare în spaţiul public asupra problematicii sărăciei, pentru a creşte gradul de informare şi înţelegere în rândul cetăţenilor.

Articolul precedentNoul Centru European pentru Securitate Cibernetică va fi la București
Articolul următorCulisele statului paralel | Mafia gunoaielor din Sectorul 1. Un administrator ROMPREST face dezvăluiri din interiorul companiei – VIDEO