Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a introdus noi măsuri fiscal-bugetare va avea un impact devastator asupra întregii economii, iar costurile vor fi plătite de către toţi românii, avertizează Confederaţia Patronală ”Concordia”, într-un comunicat de presă.

Mai mult, organizația patronală atrage atenția că actul normativ a fost modificat în doar două zile, ajustat discreţionar, fără a fi motivată nici necesitatea și, mai ales, nici urgenţa adoptării măsurilor respective.

„Este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să iniţieze, iar Guvernul să adopte pe repede-înainte, după un trist simulacru de consultare publica şi dialog social, un act normativ de o asemenea importanţă, care modifică nu mai puţin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment. Se instituie noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adaugă celor 236 modificări ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018. Se introduce taxa pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită iniţial într-un mod insultător, populist şi arbitrar, „taxa pe lăcomie”, care va fi plătită în situaţia în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de 2%, deşi această dobândă este stabilită de un număr redus de actori economici dintre cei cărora li se aplică taxa, prin mecanisme transparente, verificabile şi raportate la inflaţie, fără a fi determinată în mod subiectiv sau preferenţial”, se arată în informarea CPC.

Patronatele mai susțin că, în ciuda scenariului optimist al Guvernului, suprataxele introduse pe piața energiei, dublate de plafonarea prețului gazelor, vor avea efect exact invers.

„Este puternic afectată întreaga piaţă de energie şi se vulnerabilizează securitatea energetică a României, într-un moment complicat pe plan geopolitic şi economic. Efectele asupra populaţiei sunt negative, pornind de la distorsionarea pieţei muncii, concedieri colective, creșterea costurilor pentru credite.”

Un efect asemănător vor avea și modificările impuse Pilonului II de pensii, care vor duce la  şubrezirea sistemului de pensii publice, prin compromiterea definitiva a sistemului de pensii private. „Această Ordonanţă distruge Pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care periclitează viitorul generaţiilor ce vin şi transformă România într-o ţară impredictibilă, riscantă pentru investiţii pe termen mediu şi lung”, susţin reprezentanţii Confederaţiei Patronale „Concordia”.

Aceştia sunt de părere, de asemenea, că „se preconizează creşteri de preţuri la majoritatea produselor şi serviciilor, consecinţă a distrugerii mecanismelor de piaţă în cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom şi retail”, iar „efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: creşterea fiscalităţii şi a birocraţiei, reducerea competitivităţii şi stoparea contractelor pentru export, îngreunarea implementării reformelor legislative, creşterea cheltuielilor de personal”.

„Vin Sărbătorile, dar ele nu ne găsesc împreună, într-un efort comun de-a construi o ţară. Este momentul pentru o reală şi asumată cooperare între partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluţii economice şi legislative care să reinstaureze un climat de responsabilitate politică şi echilibru social. În calitate de organizaţie reprezentativă a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate şi realism, pentru a opri degradarea ireversibilă a vieţii sociale şi economice din România”, precizează patronatele.

Confederaţia Patronală Concordia este confederaţia patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înfiinţată în 2007, reunind cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinzând şapte dintre primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.

Prevederile din OUG privind măsurile fiscal-bugetare, adoptată de Guvern pe 21 decembrie, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

 

Articolul precedentAnalist: ROBOR ar trebui să fie mai mare decât cel calculat de BNR
Articolul următor2019, anul modificărilor fiscale