Analist: ROBOR ar trebui să fie mai mare decât cel calculat de BNR

Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, este de părere că, în mod real, ROBOR ar trebui să fie mai mare decât valoarea actuală, ceea ce pune oarecum sub semnul întrebării argumentul privind „lăcomia bancherilor”.

„Având în vedere că inflația anuală din luna anterioară (noiembrie 2018) a fost de 3,4%, consider că valoarea normală (liberă) a ROBOR cu maturitate 3 luni ar trebui să fie aproximativ 4,5% (comparativ cu valoarea actuală de 3%)!

ROBOR reprezintă media cu care se finanțează între ele cele mai importante 10 bănci, nu este determinat în mod subiectiv / arbitrar de o anumită bancă (sau de un grup de bănci)”, explică Iancu Guda

„ROBOR este determinat de inflație, lichiditatea din sistem și risc, reflectând evoluția economiei în general. Este normal ca băncile să se finanțeze între ele la o dobândă marginal peste inflație. Voi ați da credit cuiva la o dobândă sub inflație?”

Potrivit calculelor făcute de analistul bancar, media ROBOR (maturitate 3 luni) calculată pentru ultimii 7 ani (ian. 2012 – dec. 2018) este de 2,7%, cu un punct procentual peste media inflației calculată în același interval de timp.

sursă: iancuguda.ro

Articolul precedentIndicele Robor la trei luni a scăzut la 3,03%
Articolul următorPatronate: Noile taxe și măsuri fiscale, costisitoare pentru populație, devastatoare pentru economie