Papa Francisc acuză dur capitalismul: „Derivatele, bombă cu ceas”

Miliardarul Warren Buffett le-a numit mai demult „arme financiare de distrugere în masă”, iar acum derivatele sunt luate în colimator de Papa Francisc.

Într-un mesaj cu percutante accente critice la adresa mediului financiar global, lansat joi, ”ocupantul” Sfântului Scaun a făcut referire la derivate, inclusiv la tranzacțiile pe bază de credit, într-o notă critică.

În opinia Vaticanului, aceste instrumente reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât „o bombă cu ceas”. Papa nu și-a ascuns viziunea sceptică față de contradictiile dintre mecanismele speculative ale pieței specific captialiste si doctrina creștină.

„Ca urmare a crizei din 2007, piața CDS (credit default swap – schimburi pe bază de credite) s-a impus atât de puternic încât a ajuns să egaleze practic produsul intern brut (PIB) al întregii planete. Explozia unui business de asemenea anvergură a creat un imens joc de noroc la nivel mondial, în care câștigul tău se bazează pe eșecul altuia, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere etic”, a spus Papa Francisc, într-un comunicat citat de Bloomberg.com.

Aceste critici par un ecou al declarațiilor făcute de Buffett în 2003, când acesta a criticat extinderea „necontrolată” a pieței instrumentelor derivate. Buffett este unul dintre cei mai abili jucători pe bursă, averea s-a plasându-l permanent între primii trei cei mai bogați oameni de pe planetă (anul trecut Forbes l-a desemnat numărul 1).

Francisc a fost un critic al Wall Street-ului în trecut. El a solicitat reglementarea practicilor financiare speculative și limitarea „puterii absolute” a sistemului financiar, despre care a spus că va aduce mai multe crize.

Vaticanul a spus că în anumite zone ale piețelor instrumentelor derivate există un „vid etic care devine mai grav, deoarece aceste produse sunt negociate pe așa-numitele piețe cu mai puțină reglementare (over the counter), unde rezultatele vin ca effect al norocului sau chiar al fraudelor, astfel că economia reală suferă, pentru că direcțiile vitale ale acesteia sunt deturnate, iar adevăratele investiții – blocate”.

O evaluare similară „poate fi aplicată pentru acele utilizări ale swapului pe riscul de credit (CDS – contracte de asigurare specifice pentru riscul de faliment) care permit jocurile de noroc cu riscul falimentului unor terți, chiar și al acelora care nu și-au mai asumat niciodată un astfel de risc, ba chiar și repetarea unor astfel de operațiuni, neconsimițite în contractul de asigurare”, menționează documentul citat.

Inegalitatea veniturilor este o preocupare prioritară pentru Francisc, care a făcut din umilință o trăsătură distinctivă a papalității sale. El a refuzat să locuiască în palatul apostolic, și a ales o casă de oaspeți destinată oficialităților bisericiești, situată lângă Bazilica Sf. Petru. Folosește un Ford Focus vechi pentru a se deplasa în jurul Vaticanului și al Romei.

Articolul precedentUltimul plan. Redresarea RADET și ELCEN prin integrarea într-o companie deținută de Primăria Generală
Articolul următorPiața imobiliară în creștere. Vezi unde s-au vândut recent spații de birouri de 300 milioane euro

Comments are closed.