Cele 10 luni de pandemie au modificat obiceiurile de consum ale românilor, atât în privința cumpărăturilor, cât și a vacanțelor, arată analiza realizată de Institutului Român pentru Evaluare și Strategie IRES.

Dacă în iulie 13% dintre români declarau că merg zilnic la cumpărături, acum doar 7% mai fac acest lucru, crescând ușor numărul celor care merg la cumpărături o dată pe săptămână, de câteva ori pe lună sau chiar mai rar. De asemenea, 12% dintre români spun că nu merg deloc la cumpărături, ci le face altcineva.

De asemenea, unu din cinci participanți la sondaj declară că și-a anulat vacanța din această iarnă din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

Doar 5% dintre români vor mai pleca totuși în vacanță, cei mai mulți în țară, 12% dintre ei în străinătate.

Institutului Român pentru Evaluare și Strategie a ajuns la al 15-lea studiu privind monitorizarea impactului pe care pandemia de COVID – 19 o are asupra societății românești.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1145 indivizi de 18 ani și pesteTipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%

Perioada realizării anchetei: 12 – 14 decembrie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Articolul precedentGuvernul a prelungit amânarea plății ratelor la credite și după 1 ianuarie
Articolul următorAnul Nou aduce prețuri mai mari ale carburanților. Cu cât se scumpesc benzina și motorina