Guvernul a adoptat, în ultima ședință a anului, ordonanța de urgență care prelungește posibilitatea de a solicita suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni. Măsura este accesibilă atât pentru celor care solicită pentru prima dată acest lucru, cât și celor care și-au amânat deja plata ratelor.

Potrivit notei de fundamentare, perioada maximă de 9 luni include și perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza moratoriului legislativ sau a unui moratoriu non-legislativ, sau in ambele cazuri.

Solicitarile pentru suspendarea plății pot fi transmise creditorului până pe 15 martie anul viitor, iar acesta are termen de analiză și decizie până la 31 martie.

În cazul persoanelor fizice care au credite ipotecare,  pot beneficia de această măsură cei care au depus cererii de suspendare a obligatiilor de plata până la 15 iunie 2020, cu condiția ca termenul de încheiere a perioadei de amânare să fie anterior intrarii in vigoare a ordonanței. În această situație, prima perioadă de păsuire se scade din cele 9 luni. Practic, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maxim 9 luni se aplica prin cumularea creanței/restului de creanța aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioada suspendata

La creanta astfel rezultata dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale, din luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de păsuire.

În cazul persoanelor juridice, pot beneficia de această măsură debitorii pentru care creditorul nu a inițat alte proceduri de recuperare a sumelor, la data de 31 decembrie 2020 și cei care nu au restanțe la data solicitarii.

Solicitații trebuie să dovedească, pe proprie răspundere, că veniturile și încasările le-au scăzut cu cel puțin 25%, față de 2019, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligatiilor de plata.

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar.
Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ și cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ și 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative
Articolul precedentGuvernul a adoptat înghețarea veniturilor bugetarilor. Florin Cîțu: ”Măsura va aduce 12 miliarde de lei în plus la buget”
Articolul următorPandemia a modificat obiceiurile de cumpărături ale românilor