Până când măsurile populiste vor ține inflația sus și dobânzile jos?

România are de 7 luni cea mai mare inflație din UE, însă experții anticipează un trend descendent, dar nu la ritmuri alerte, pentru viitorul apropiat. Dar numai daca vor crește dobânzile.

„Factorul principal care a generat aceste valori mari ale inflației îl constituie politica expansionistă a Guvernului în ce privește cheltuielile publice”, a declarat Adrian Codârlașu, președintele organizației profesionale CFA România.

„Majorarea salariilor din sectorul public și a pensiilor a creat presiune pe cerere, dar și pe ofertă. Atunci când producția internă nu face față, cresc atât prețurile cât și importurile. În același timp, au urcat, chiar dacă nu în același ritm, și salariile din sectorul privat, fapt care a exercitat presiune pe costurile de producție”, a mai spus Codârlașu.

Efectul de runda a doua

În opinia acestuia, un alt factor care trebuie luat în calcul îl reprezintă avansul prețurilor la combustibili, intervenit ca urmare a măririi accizelor de anul trecut.

„Este așa-numitul efect de runda a doua. Să nu uităm că orice produs are nevoie de energie, măcar pentru a fi transportat”, a explicat oficialul CFA România.

Acesta consideră că inflația „a atins un top” și estimează că va urma o scădere, „până la la nivelul de 4%” pe următoarele 12 luni.

„Cred că inflația va intra pe un trend descendent, deși nu abrupt, astfel că pentru înteg anul 2018 vom avea o cotă în jur de 3,5-4%”, a menționat Codârlașu.

El anticipează că vom asista la o creștere a dobânzilor, atât pe piața monetară cât și pe termen lung – la titlurile de stat.

„Trebuie să ținem cont de impactul extern. Economiile SUA și UE parcurg o perioadă bună și atrag capitaluri, astfel că randamentele și dobânzile sunt în creștere, în special la dolar. Capitalul pleacă din zonele emergente către cele dezvoltate”, a arătat Adrian Codârlașu.

Iureșul prețurilor

În prima lună a acestui an, ianuarie 2018, România a înregistrat o inflație anuală de 3,4%, clasându-se pe locul 2 în Uniunea Europeană, după Estonia, care a avut un nivel de 3,4%, potrivit unui comunicat publicat de Eurostat.

Din acel moment, timp de șapte luni la rând, am ocupat prima poziție din UE timp de șapte luni la rând.

În februarie, România este „liderul clasamentului” cu 3,8%, pe locurile 2 venind Estonia și Lituania, ambele cu 3,2%.

În martie, România este din nou pe primul loc, cu 4,7%, urmată de Estonia (2,9%), Lituania, Marea Britanie și Slovacia (toate cu 2,5%).

Luna aprilie aduce inflația la 4,3%, cea mai mare din UE, pe locurile următoare clasându-se Estonia (2,9%), Marea Britanie și Ungaria (ambele cu 2,4%).

România înregistrează în luna mai o inflație anuală de 4,6%, ocupând primul loc, înaintea Estoniei (3,1%) și Lituaniei (2,9%), după cum arată datele Eurostat.

În iunie România raportează un nivel record de 4,7%, pozițiile 2 și 3 în prima lună de vară fiind ocupate de Estonia (3,9%) și Ungaria (3,2%).

În iulie avem o cotă mai mică, de 4,3%, dar suntem tot pe primul loc în UE la acest capitol, peste Bulgaria (3,6%) și Ungaria (3,4%).

Luna august ne readuce la recordul de 4,7%, pe pozițiile următoare în ierarhie aflându-se Bulgaria (3,7%) și Estonia (3,5%).

Articolul precedentREVISTA PRESEI – Antreprenori, fiți optimiști, digitalizați business-ul
Articolul următorMFP pregătește debarcarea lui Ghețea de la CEC Bank

Comments are closed.