Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunță că pâinea sescumpeşte din nou, după ce producătorii de cereale au exportat 1 milion de tone din producția acestui an. În aceste condiții, țara noastră este cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, în condițiile în care românii sunt și cei mai mari consumatori de pâine de pe continent.

„Anul trecut, seceta a fost doar în zona Mării Negre, dar anul acesta este în aproape toate zonele în care se cultivă cereale. Noi, anul acesta, am avut un an bun, pentru că în zona țării noastre regimul precipitațiilor a fost optim și se pare că vom mai avea producții record.

În Ucraina, în Rusia, fenomenul de secetă a afectat însă foarte mult producția, de aceea anul acesta producția globală de grâu va fi mult scăzută, ceea ce face ca prețul grâului panificabil să fie mai mare. Peste acestea se adaugă prețul curentului, costul forței de muncă și toate acestea se regăsesc apoi în prețul final”, a spus ministrul Agriculturii.

„Nu putem estima noi, inclusiv eu, ca ministru al Agriculturii, cu cât se va scumpi pâinea, deoarece modul de formare a prețului este complex”, a mai spus Adrian Oros.
Articolul precedentConstrucțiile, pe plus cu 6,1% în primele 6 luni din 2021,față de anul trecut
Articolul următorBNR: Consumul, principal motor al creşterii economice din 2021-2022