Eugen Orlando Teodorovici la Iași / Facebook

Ministrul Finanțelor Publice reia ideea unor măsuri cu care să-i readucă acasă pe românii plecați la muncă în străinătate, deși s-a confruntat deja cu un val de critici la adresa ideilor sale. Experții în economie i-au explicat deja în repetate rânduri că singura soluție realistă pentru readucerea acasă a „exilaților” este aceea de creștere a calității vieții în România, nu de impunere a unui pachet de resticții în Europa.

 

 

Eugen Orlando Teodorovici anunţă că la nivel guvernamental vor fi iniţiate negocieri cu toate statele membre UE pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă „nevoii şi dorinţei de revenire acasă” a românilor plecaţi la muncă în străinătate.

Deficitului uriaș de forță de muncă reclamat de oamenii de afaceri Teodorovici îi răspunde cu o soluție de limitare a muncii în alte state UE. Acum nu e vorba doar de „exodul creierelor” cu care se lupta Teodorovici în cadrul Ecofin, ci cu o criză generală de personal.

„La nivel guvernamental vom iniția negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât și dorinței de revenire acasă a celor plecați la munca în străinătate”, a scris duminică ministrul Finanțelor pe pagina sa de Facebook.

În noiembrie 2018, ministrul Finanțelor și-a pus în cap întreaga diasporă, ia Opoziția i-a cerut demisia după ce a declarat că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră UE.

Dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, spunea atunci Eugen Teodorovici, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină.

„Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă„, a explicat Teodorovici la sfârșitul anului trecut.

Orlando Teodorovici a lovit din nou în  aprilie 2019, din postura de șef al comitetului Ecofin care reunește miniștrii de Finanțe din UE, și a anunțat ideea unui „pachet agresiv” care să limiteze „exodul creierelor”.

Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor, a declarat la acel moment ministrul Finanţelor.

„Poate în timpul Preşedinţiei române voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut. Ar trebuie să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intra-europeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi”, a afirmat Eugen Teodorovici în cadrul reuniunii Ecofin de la începutul lunii aprilie.

Teodorovici nu se lasă și inistă cu ideile sale care i-au pus în cap diaspora. Ministrul Finanțelor nu înțelege că resorturile rezolvării deficitului de personal se află în mâna Guvernului României și nu țin de limitarea dreptului de muncă în UE.

Ce ar putea face rapid Executivul de la București: să ofere stimulente fiscale pentru românii din diaspora și pentru investitorii care i-ar angaja în țară, să investească masiv în infrastructură și în creșterea calității vieții, să garanteze coerență legislativă și stabilitate fiscală pe termen lung.

„Sâmbătă am fost la Iași, orașul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 că „este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei”.

Am avut discuții foarte interesante și aplicate cu reprezentanții mediului de afaceri local care mi-au împărtășit atât ideile, părerile și soluțiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum și problemele cu care se confruntă. Una din problemele comune ridicate de aceștia a fost lipsa forței de muncă.

Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum și în alte țări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniția negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât și dorinței de revenire acasă a celor plecați la munca în străinătate.

Oamenii care înțeleg să fie alături de alți oameni și împreună pentru România știu deja ceea ce simt și gândesc…”, a scris Teodorovici pe Facebook.

Articolul precedentAutostrada Unirii, o nouă promisiune. Pe 30 iunie se lansează procedura de proiectare și execuție
Articolul următorDe unde provine marea majoritate a hainelor comercializate în Europa?