Ordonanța care le permite furnizorilor să sisteze alimentarea cu energie electrică şi gaze naturale a consumatorilor restanțieri ajunge azi pe masa Guvernului. Potrivit datelor centralizate chiar de la companii, aproape 210.000 de consumatori s-ar afla, în acest moment, în situația de a fi deconectați, iar creșterea galopantă a prețului energiei le îngreunează și mai mult situația. Numărul restanțierilor a crescut considerabil odată cu ordonanța care le-a interzis furnizorilor ca pe timpul pandemiei să-i debranșeze pe consumatorii care nu-și plătesc facturile. 

Potrivit ordonanței, debranșările pot începe din data de 30 noiembrie, ceea ce ar însemna că numeroși români riscă să rămână fără gaze și energie electrică exact când începe sezonul rece.

„Sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică şi/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienţii finali pe perioada aplicării prevederilor art. 72 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare, nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în actul normativ.

Pe de altă parte, ordonanța prevede şi o perioadă de tranziţie de 90 de zile, în care restanțierii au posibilitatea să identifice cu furnizorii de energie electrică şi/sau gaze naturale soluţii pentru achitarea datoriilor.

AVERTISMENUL furnizorilor – după ridicarea stării de alertă va fi un val de debrașări/reconectări

Furnizorii de energie au fost cei care au solicitat expres anularea facilităților acordate clienților în dificultate pentru că, au argumentat ei, s-a ajuns la acumularea de datorii pe care aceștia nu le vor mai putea plăti și care, prin efectul destabilizator asupra pieței de energie, se vor reflecta în facturile consumatorilor bun planici.

Conform cifrelor prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania şi ACUE – Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România, la finalul lunii mai erau 209.000 de clienți finali casnici şi non-casnic care nu și-au plătit consumul de energie electrică şi/sau de gaze naturale, iar valoarea restanșelor era de circa 250 de milioane de lei.

La finalul lunii iunie erau 173.000 de clienţi care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi. Problema sesizată de companii este că unii dintre ei se folosesc de această facilitate fără a fi fost afectați de criza COVID 19, generând pierderi din ce în ce mai mari pe întreg lanţul de producţie-transport-distribuţie-furnizare energie electrică şi gaze naturale.

Asociaţiile de profil au avertizat Ministerul Energiei este că, imediat ce starea de alertă va fi încheiată, va fi un număr semnificativ de debranşări/deconectări ale clienţilor finali, având în vedere că faptul că au fost deja parcurse toate etapele care preced deconectarea  – avertizări, executare garanţii, propuneri eşalonare.

 

Articolul precedentApple lucrează cu furnizori din China penru cel mal recent model de iPhone
Articolul următorO NOUA ALERTĂ ALIMENTARĂ Gogoși retrase din magazine, conțin aceeași substanță cancerigenă ca și înghețata și chiftele