Vicepreședintele PSD – Mihai Tudose a vorbit marți, într-o conferință de presă, despre noutățile care vor fi prevăzute Ordonanța Guvernului pe energie. Actul normativ va trece în două zile de Guvern, a spus oficialul.

„O noutate… apare noțiunea de preț de referință, calculat în funcție de, e o formulă complicată, o să vă explice colegii din Guvern după ce se adoptă Ordonanța, care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește aceste preț de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate, un fond deschis la Ministerul de Finanțe, din care se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică: persoane fizice, persoane juridice, un element de noutate apare și contingentare la anumite cantități. Încurajăm și compensăm, dar ar trebui să avem și un punct de referință și la consumurile anterioare.

De asemenea, tot ceea ce înseamnă spitale, că sunt de stat sau private, cămine de bătrâni, tot ce înseamnă zonă socială va avea acoperită în totalitate. Un alt element de noutate o reprezintă implicarea mult mai activă a ANRE. Vor fi prevăzute taxe, de fapt amenzi, pentru nerespectarea unor termene. Astăzi când stăm de vorbă tot ce înseamnă lanț între producător și consumatorul final are întârziere de două, trei, patru, cinci luni la livrat documente pentru decontare. Pe noua Ordonanță vor fi niște termene foarte bine prevăzute. Cine nu se conformează va plăti amendă”, a spus Mihai Tudose.

Se va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energetic. Mihai Tudose spune că toate companiile din sistem vor plăti o taxă pe profit, care va ajuta statul să acopere cheltuielile cu compensarea facturilor.

„Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Nu i-am văzut cu găletușa de curent în mână. Banii vor fi folosiți pentru a compensa prețul la consumatorul final. 0.68 la consumatorul casnic și un leu pentru consumatorul economic. Aș spune că aceste lucruri au fost decise în coaliție”, a spus Tudose.

Articolul precedentGuvernul pregătește noi măsuri în energie – Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 septembrie
Articolul următorIndicele ROBOR scade, din nou, după o perioadă de acalmie