Opinie de investitor: Cum se văd piețele internaționale din exteriorul lor

Chiar dacă nu am avut parte de o volatilitate în exces în perioada recentă, climatul din piețele internaționale este departe de a fi unul liniștit. Pornind de la amenințările unui război comercial, trecând prin ceea ce se întâmplă în piețele emergente, temerile unor investitori în privința sectorului de tehnologie și, nu în ultimul rând, sustenabilitatea Wall-Street-ului la niveluri record, toate acestea reprezintă, de fapt, incertitudini prezente în piață.

Am dorit să iau pulsul acestor piețe, să aflu cum sunt ele percepute din punctul de vedere al riscurilor de către un investitor din România. Astfel, i-am adresat câteva întrebări lui Paul Maior, investitor pe piețele de capital și președinte Invest Club.

Una dintre principalele temeri prezente în piețele internaționale este situația din țările emergente, cu Turcia, Venezuela, Argentina aflându-se în prim plan. Maior este de părere că ”valoarea mai multor valute ale piețelor emergente se mișcă în linie cu valoarea dolarului, deci un dolar puternic poate fi rău pentru ele, deoarece importurile lor devin mai scumpe. Economia SUA este una dintre cele mai importante de pe planetă (a devenit prima economie de 20 de trilioane de dolari în iulie). Deci, atunci când Statele Unite se descurcă bine, este bine și pentru majoritatea celorlalte economii”.

Datele fundamentale ale economiei SUA arată bine: vineri a fost publicat raportul privind piața forței de muncă, aferent lunii august. Economia a creat 201.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiștilor, în timp ce rata șomajului a rămas constantă la 3,9%, nivel extrem de redus. „Performanțele solide înregistrate de piața muncii ar putea să determine Rezerva Federală să continue să majoreze dobânzile, în pofida protestelor repetate ale președintelui Donald Trump.”

Indicii de pe Wall-Street, recorduri urmate de corecții

În același timp, „Indicii S&P500 și Nasdaq au înregistrat record după record in ultima perioadă, sectorul de tehnologie fiind cel mai avantajat de creșteri. Atât Apple cat și Amazon au depășit pragul unei capitalizări bursiere de peste 1 trilion de dolari. Corecțiile însă nu au întârziat să apară odată cu aflarea informațiilor despre tradewar (războiul comercial, n. red.) care au tras în jos acțiunile companiilor din sectorul de tehnologie, cele care sunt cele mai dependente de China, în timp ce trendul descendent este posibil sa continue încă o perioadă. De asemenea, sunt de părere că actualele corecțiile sunt benefice pentru piață, fiindcă ceva ce tot creste mai trebuie să și scadă, iar corecțiile cu siguranța sunt sănătoase pentru temperarea pieței”, a completat Maior.

Graficul zilnic al performanțelor indicilor S&P500 și Nasdaq, sursa: cnbc.com

Evenimentul Apple

Un alt subiect care va atrage atenția participanților la piață este cel al evenimentului Apple, de lansare a noii game de telefoane.

„Tind să cred că cei de la Apple au avut grijă sa fie unul mult peste cel din septembrie 2017 când, eu cel puțin, nu am fost deloc impresionat. Oficialii Apple cu siguranța că au văzut ce au lansat omologii lor de la Samsung (spre exemplu Note 9, care este, cu siguranță, cu mult peste ceea ce s-a lansat până în prezent) așadar, având o sumă enormă în conturi dar și o echipă foarte buna pe parte de cercetare, sunt convins că vor face tot posibilul să „rupă gura târgului” și să lanseze ceva interesant. Pentru zilele următoare sunt de părere că acțiunile Apple vor scădea, până miercuri, din cauza declaraților apărute în presa cum ca tradewar-ul ar include taxe noi pe importurile de produse Apple Watch si AirPods, Apple generând vânzări de aproximativ 10 miliarde de dolari din China, adică aproximativ 18% din totalul cifrei de afaceri. Pe termen lung, personal rămân optimist în privința Apple, mai ales datorită faptului că sunt convins că urmează să lanseze produse noi de care nu am auzit pana acum de la ei. Daca mai punem și cash-ul enorm pe care îl au in conturi, deducem ca este și va rămâne o companie extrem de solidă”, a declarat Paul Maior.

Articolul precedent6,3 euro trebuie sa plătească un șofer de autoturism pentru a avea acces pe autostrada Ploiești-Brașov
Articolul următorÎn iulie, am produs mai puțin decât în luna iunie

Comments are closed.