OMV Petrom și BRD: rezultate bune, prețurile scad

Ne aflăm deja în plin sezon de raportări financiare pentru companiile listate la Bursa de Valori București. Din acest punct de vedere, vedetele sesiunii curente au fost OMV-Petrom și BRD care, ambele, s-au înscris pe o traiectorie descendentă.

Conform datelor publicare pe site-ul BVB, grupul OMV Petrom a realizat, în primul semestru din acest an, un profit net de 1,28 miliarde de lei, în creștere cu 6% fată de perioada similară a anului trecut, când rezultatul afișat a fost de 1,21 miliarde de lei.

Cu toate acestea, cotația OMV-Petrom a scăzut, în sesiunea de joi, cu 0,93% la 0,3180 lei pe acțiune, pe volume de tranzacționare cu puțin peste 1 milion de lei. Este foarte probabil ca, la această dinamică pe termen scurt să fi contribuit faptul că, pentru cel de-al doilea trimestru al anului, compania a anunțat un profit în scădere cu 27%, la 434 milioane de lei, față de 592 milioane de lei în T2 2017.

Dinamicile din 2 august ale constituenților indicelui BET. Sursa: tradingeconomics.com 

Așa cum se poate constata și din tabelul de mai sus, cel de-al doilea emitent cu scăderi înregistrate în sesiunea curentă și care si-a făcut, de asemenea, publice rezultatele financiare, a fost BRD.

Cu toate că cel de-al treilea operator bancar din România după active a anunțat că profitul net aferent primului semestru din acest an a crescut cu 34% la 757 de milioane de lei ca urmare a dinamicii pozitive a veniturilor operaționale, participanții la piață nu s-au lăsat impresionați de aceste rezultate, penalizând cotația cu peste 3%, la 13,44 lei pe acțiune.

Per ansamblu, piața din România a avut o sesiune bună, prin comparație cu cea a indicilor vest-europeni. Daca DAX30 din Germania a scăzut cu 1,5%, FTSE 100 de la Londra cu 1,01% și CAC40 de la Paris cu 0,68%, indicii pieței locale de capital au închis sesiunea de tranzacționare cu o tentă complet diferită. Astfel, indicele BET a scăzut doar 0,23% la 7.994 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, cel care ține cont de evoluțiile companiilor din sectorul energetic, a plusat cu 0,20% la 646,48 de puncte. Din punctul de vedere al lichidității, sesiunea a consemnat o valoare statistic bună pentru aceasta perioada din an: 38,1 milioane de lei, adică peste 8,2 milioane de euro.

În același timp, s-a făcut remarcat și indicele BET-FI, cu o un plus de aproape o jumătate de procent, ca urmare a creșterilor consemnate de SIF1, SIF2, SIF3 și SIF4.

Articolul precedentRecord istoric: Apple, prima companie care a depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari
Articolul următorMinisterul Finanțelor: Încasările bugetare, sub programul trimestrial

Comments are closed.