Acționarii OMV Petrom au aprobat, vineri, un buget de investiții de 4,17 miliarde lei în anul 2019. Anul trecut, investițiile OMV Petrom au urcat până la 4,3 miliarde de lei, după ce compania bugetase 5,5 miliarde lei la început de an.

 

Adunarea Generala Ordinară a Acţionarilor OMV Petrom a aprobat vineri un buget de investiţii în valoare de 4,17 miliarde de lei pentru acest an, mare parte din sumă urmând să fie alocată pentru segmentul Upstream (82%) – care se referă la “explorare și producție”.

În 2018 investițiile OMV Petrom au urcat până la 4,3 miliarde de lei (+44% față de 2017), preponderent în Upstream, conform datelor furnizate de companie în februarie. La începutul anului trecut, bugetul de investiţii anunțat de OMV Petrom era de 5,55 miliarde de lei, dar nu a fost cheltuit integral.

Trebuie amintit că investițiile companiilor din sectorul energetic sunt puse sub presiune de deciziile guvernamentale. Schimbările dese și imprevizibile de legislație, ultima fiind lovitura sub centură dată prin OUG 114, i-au pus pe investitorii din energie în expectativă.

„Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru 2019. Se estimează că investiţiile în 2019 vor ajunge la aproximativ 4,17 miliarde de lei. Mare parte din suma alocată, de circa 3,42 miliarde de lei (82% din bugetul total), este pentru segmentul Upstream, iar un nivel al investiţiilor de 551 milioane de lei este estimat pentru Downstream Oil. Investiţiile în Upstream vor compensa parţial declinul natural al producţiei cauzat de maturitatea zăcămintelor„, precizează un comunicat al companiei.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, producţia de ţiţei şi gaze din România, excluzând iniţiativele noi de optimizare a portofoliului, va scădea cu 4% în 2019 faţă de 2018. Compania precizează, de asemenea, că bugetul pentru 2019 a fost realizat pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 70 USD/bep.

„Bugetul de investiţii de 4,17 miliarde de lei pentru 2019 reprezintă sume care se vor duce, în marea majoritate, în economia României. OMV Petrom este un jucător important în mediul economic: furnizează energia necesară pentru milioane de români şi mii de afaceri locale, contribuie la dezvoltarea business-ului şi asigură mii de locuri de muncă pentru români”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Dividende de 1,5 miliarde lei

Pe de altă parte, acţionarii companiei au aprobat distribuţia de dividende în valoare totală de aproximativ 1,53 miliarde de lei aferente anului 2018 (38% din profitul net al grupului atribuibil acţionarilor), ceea ce reprezintă 0,027 lei/acţiune, respectiv o creştere de 35% faţă de anul precedent.

Potrivit companiei, peste 315 milioane de lei vor merge către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,639% din acţiunile OMV Petrom.

Anul trecut, OMV Petrom a decis distribuirea de dividende în valoare de peste 1,1 miliarde de lei pentru anul financiar 2017. În acest sens, a fost aprobată propunerea Directoratului de a distribui dividende de 0,02 lei/acţiune pentru anul financiar 2017, în creştere cu 33% faţă de anul precedent. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit a reprezentat 47% din profitul net al OMV Petrom pentru anul 2017.

Grupul OMV Petrom a obţinut în anul 2018 un profit net de 4,08 miliarde de lei, în creştere cu 64% faţă de 2017. Profitul net CCA excluzând elemente speciale atribuibil acţionarilor OMV Petrom a fost de 3,73 miliarde de lei, cu 50% mai mare comparativ cu 2017.

Articolul precedentPiața locală a platformelor digitale de mobilitate urbană(de tip Uber sau Clever) generează beneficii de peste 1 mld. lei
Articolul următorGermania NU face noi împrumuturi pentru a stimula creşterea economiei