Oficialii europeni împing Europa în război cu SUA pe tema Iranului. Bursele reacționează

Situația diplomatică, dar și consecințele economice cauzate de decizia SUA de denunțare unilaterală a acordului cu Iranul se complică din ce în ce mai mult. Summit-ul de la Sofia e devenit scena declarațiilor dure lansate, la unison, împotriva deciziei unilaterale a lui Trump.

Comisarul european Guenther Oettinger a declarat că Europa nu va accepta să fie văzută ca un stat vasal al Statelor Unite, afirmând că „Trump îi disprețuiește pe cei slabi. Dacă cedăm treptat, dacă achiesăm la aceste decizii, dacă devenim un fel de partener-junior al SUA atunci suntem pierduți”.

În plus față de această declarație extrem de tranșantă, se pare că oficialii europeni vor lansa astăzi procesul de activare a unei decizii care va interzice companiilor europene să respecte sancțiunile SUA împotriva Iranului și că nu va exista nicio recunoaștere a Comisiei Europene a vreunei hotărâri judecătorești care să forțeze companiile europene să aplice sancțiunile americane.

Cu ocazia unei conferința de presă ce a avut loc după o întâlnire a liderilor UE din Bulgaria, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a adăugat că „s-a decis, de asemenea, să i se permită Băncii Europene de Investiții să faciliteze investițiile companiilor europene în Iran”.

Este foarte probabil ca această poziție tranșantă a Europei să îl înfurie pe Trump deoarece faptul că Bruxelles-ul cere în mod efectiv anularea sancțiunilor SUA va provoca o reacție virulentă din partea președintelui SUA, care are mare nevoie ca Europa să fie de partea sa astfel încât sancțiunile americane impuse Iranului să aibă vreo șansă de reușită.

Pe de altă parte, simțind, pesemne, potențialul de escaladare a declarațiilor contondente, președintele francez Emmanuel Macron a adoptat un ton ceva mai blând afirmând că sprijinul Franței pentru acordului nuclear din Iran se bazează pe preocupări legate de securitate și stabilitate, nu de comerț, și că, totodată, este necesară continuarea negocierilor în vederea completării acestuia.

Președintele francez a mai declarat că „Uniunea Europeană a decis să păstreze acordul nuclear și să apere companiile din UE”, adăugând că „interesul nostru principal față de Iran nu ține de comerț, ci de asigurarea stabilității în regiune, în același timp, UE nedorind să devină un aliat al Iranului împotriva Statelor Unite”.

„Prioritatea mea nu este comercială, este geopolitică și strategică, este vorba despre stabilitate, despre favorizarea deschiderii societății iraniene”, a mai declarat Emmanuel Macron.

Însă, cele mai interesantă observație ale lui Macron a fost cea prin care a sugerat că decizia lui Trump în privința Iranului întărește atât poziția Rusiei, cât și cea a Chinei, în regiune, întrebând, mai mult sau mai puțin retoric, ale cui interese servește Donald Trump.

Situația tensionată în privința sancțiunilor impuse Iranului a avut darul de a continua ascensiunea cotației barilului de țiței, acesta ajungând, pe bursa londoneză, la peste 80 de dolari, un maxim al ultimilor 3 ani și jumătate.

Articolul precedentCe măsuri ia Comisia Europeană pentru a ne proteja datele personale pe piața digitală
Articolul următorFondurile de investiții Pioneer își schimbă denumirea după numele noului proprietar

Comments are closed.