Foto: Profimedia

Europa este pregătită pentru o iarnă extrem de dificilă, fiind făcute scenarii inclusiv pentru pene majore de electricitate, dar și pentru incidente nucleare. Anunțul a fost făcut chiar de comisarul european pentru ajutor umanitar și protecție împotriva crizelor, într-un interviu pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland, una dintre cele mai mari rețele de presă din Germania.

„Este foarte posibil ca asistența în caz de dezastre să fie necesară și în cadrul Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor, Janez Lenarcic, pentru RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Potrivit acestuia, Uniunea lucrează cu 2 scenarii. „Dacă doar un număr mic de state membre sunt afectate de un incident, cum ar fi o întrerupere de curent, alte state UE pot furniza energie prin generatoare de energie, așa cum se întâmplă în timpul dezastrelor naturale”, a afirmat Lenarcic. 

În schimb, dacă un număr mare de țări ar fi afectate în același timp, acestea ar trebui să-și limiteze aprovizionarea către alte state membre, iar Comisia ar putea răspunde nevoilor din REZERVA SA STRATEGICĂ, a mai afirmat oficialul european, oferind generatoare, pompe de apă și combustibil, dar și echipamente medicale și acum medicamente, a declarat Lenarcic pentru RND. 

„Încă și înainte de război, ne-am pregătit pentru urgențe chimice, biologice, radiologice și nucleare”, spune Lenarcic. „(…) Am învățat deja în timpul pandemiei corona că nu putem reacționa doar în cazul unei crize și, prin urmare, încercăm acum să anticipăm crizele viitoare. (…) Înainte de război ne-am pregătit pentru urgențe chimice, biologice, radiologice și nucleare. Acum am reușit să livrăm cinci milioane de tablete de iod în Ucraina pentru locuitorii centralelor nucleare amenințate”, a mai afirmat oficialul european.

Articolul precedentAnca Alexandrescu a răbufnit după incidentul cu mașina de pompieri de pe aeroportul Otopeni. Sunt atâtea incidente grave, sper să fie tras la răspundere și Sorin Grindeanu
Articolul următorAlertă la Transgaz. A crescut presiunea în conducte pentru că românii nu consumă, de teama facturilor