Polonia și Ungaria, țări care au introdus înaintea României taxe pe activele bancare, nu au făcut-o peste noapte, au respectat reguli de bună practică, a explicat Cristian Bichi, consilierul guvernatorului BNR.

”Modelele de impozitare aplicate nu sunt însă identice, diferențele de proiectare ducând la consecințe diferite asupra instituțiilor bancare, dar și asupra bugetelor și economiilor naționale”, a declarat Bichi, citat de zf.ro.

Oficialul BNR a prezentat o analiză a modelului de taxe bancare din cele două țări și atrage atenția că acestea n-au meglijat „elementede bună practică, ce ar putea sta în atenția factorilor de decizie autohtoni”.

Atât Ungaria, cât și Polonia au legiferat suprataxarea băncilor și a altor instituții financiare, după consultarea Băncii Centrale Europene de către Ministerul Economiei din Ungaria și Parlamentul polonez.

Ungaria a introdus o taxă specială asupra băncilor și altor instituții financiare în septembrie 2010, ca o măsură de criză. Taxa asupra activelor băncilor și firmelor de asigurări în Polonia a intrat în vigoare în 2016.

Articolul precedentConcediul paternal se modifică. Vești bune pentru tați
Articolul următor„Profetul” crizelor economice face un avertisment tulburător pentru 2019