Începând din 1 iunie intră în vigoare reducerea TVA-ului la produsele tradiționale.

 

Începând de astăzi, 1 iunie 2019, cota de TVA pentru produsele montane, bio şi tradiţionale va scădea de la 9% la 5% conform prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2019, care a fost publicată pe 23 mai în Monitorul Oficial.

Măsura se aplică de la 1 iunie deoarece data prevăzută în legea adoptată de Guvern este ziua de întâi a lunii următoare celei în care a fost avizat proiectul şi a publicării sale în Monitorul Oficial.

Cota redusă de TVA se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

Premierul Viorica Dăncilă a declaratla şedinţa de Guvern din 14 mai că, în urma reducerii TVA de la 9%, la 5%, preţul produselor bio, al celor montane şi al celor tradiţionale româneşti va scădea.

„În şedinţa de astăzi, discutăm un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu şi lung pentru cetăţeni, dar şi pentru economie. În primul rând, avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce Taxa pe Valoarea Adăugată de la 9 % la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei de TVA pe întreg lanţul de distribuţie contribuim la reducerea preţului acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Actul normativ propune o scădere de la 9 % la 5 % pentru livrările produselor bio, tradiţionale şi montane pe întregul lanţ de distribuţie.

Cota redusă de TVA de 5% se va aplica pentru „livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, însă trebuie precizat că „livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final”.

Articolul precedentReforma informatică de la ANAF și CNAS, în parteneriat public-privat
Articolul următorChina contraatacă dur în războiul taxelor cu SUA. Efectele ajung în România