Războiul declanșat de administrația Trump împotriva colosului China aduce costuri nu soar pentru economia americană. Potrivit unui studiu Bloomberg, inclusiv România face parte din topul economiilor vulnerabile în cazul unui război comercial dur.

 

China impune, începând de sâmbătă, tarife vamale suplimentare pentru produse americane în valoare de 60 de miliarde dolari, ca reacţie la decizia SUA de a majora tarifele vamale pentru produsele chineze, informează Reuters şi AFP.

Ministerul chinez de Finanţe a informat în data de 13 mai că, începând cu data de 1 iunie 2019, vor fi impuse tarife vamale suplimentare variind între 5% şi 25% pentru un număr de 5.140 de produse americane. Noile măsuri ale Beijingului vor viza în special produsele cosmetice, articolele de bucătărie sau sport, dar şi prezervativele sau jucăriile, care vor fi taxate suplimentar cu 25%.

Măsura autorităţilor chineze vine după ce, la începutul lunii mai, preşedintele american Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tot atunci, Trump a avertizat Beijingul să nu reacţioneze la ultimele tarife vamale impuse de SUA, subliniind că escaladarea războiului comercial între Beijing şi Washington „nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile”.

Efecte în economiile emergente: printre economiile vulnerabile în ipoteza războiului comercial, se regăseşte şi România (locul 17 din 21), alături de Chile, Africa de Sud, Croaţia şi Mexic, transmite Agerpres.

SUA sunt interesate de o reducere a uriaşului lor deficit comercial faţă de China (378 miliarde de dolari în 2018), ‘modificări structurale’, precum încetarea transferurilor forţate de tehnologie, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi renunţarea la subvenţionarea companiilor de stat chineze.

Analiştii se întreabă acum până unde ar putea merge acest război comercial? Un fost vice-ministru al Comerţului a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura „peste 30 de ani şi chiar 50 de ani”. Beijingul a lăsat să se înţeleagă zilele trecute că ar putea limita exporturile de metale rare, indispensabile pentru numeroase Industrii de vârf din SUA. Oprirea exporturilor de metale rare spre SUA ar putea da Beijingului un atu suplimentar în cursul negocierilor comerciale, deoarece China furnizează SUA aproximativ 80% din necesarul de metale rare.

Articolul precedentO taxă esențială se reduce la jumătate începând de azi
Articolul următorCe țări le oferă IT-iștilor impozit ZERO pe venit